Linkuri accesibilitate

Ultima săptămână de campanie electorală în America


Sistemul electoral în SUA
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:54 0:00

Pandemia de coronavirus și-a pus profund amprenta asupra campaniei electorale americane: dictează agenda dezbaterilor dar și stilul campaniei. Baie de mulțime vs prezență virtuală.

Președintele Donald Trump și fostul vice-președinte Joe Biden au strategii diferite pentru ultima săptămână a campaniei electorale.

Donald Trump străbate țara, în lung și în lat pentru mitinguri electorale.

Biden mizează pe prezența mediatică și în spațiul virtual. După statul Pennsylvania, unul din așa-numitele state „indecise”, președintele Trump are în restul săptămânii mitinguri preconizate în Arizona, Nevada, Wisconsin, Michigan și Nebraska. Președintele le-a spus reporterilor că spre sfârșitul săptămânii va avea câte cinci adunări electorale pe zi.

Biden a rămas în statul unde locuiește – Delaware – fiind acolo șapte din ultimele zece zile. Marți va fi în statul Georgia, urmând ca joi să se deplaseze în Florida. Programul foarte plin al președintelui – cu excepția zilelor în care a fost bolnav de COVID-19 – nu l-a ajutat, cel puțin aparent, să reducă diferența din sondajele de opinie, care indică preferința electoratului, în multe state cheie, pentru Biden. O media a diferitelor sondaje naționale arată că Biden conduce cu o diferență de 8 procente, dar fireste ceea ce contează este votul în statele cheie.

Până acum, campania lui Biden a cheltuit mult mai mult pe prezențe mediatice decât cea a lui Trump, dar în această ultimă săptămână, cifrele sunt comparabile. La începutul lunii, Biden și Comitetul Național Democrat aveau cu 180 de milioane de dolari mai mult de cheltuit, decât Trump și Comitetul National Republican.

Campania lui Trump susține că prezența mare la adunările electorale demonstrează nivelul ridicat de energie în sprijinul candidatului, la care se adaugă o adevarată armată de 2,5 milioane de voluntari, care îndeamnă la vot în favoarea prețedintelui. Ei spun că Biden face campanie la televizor și că prezența pe teren este mai eficace.

Trump il ironizează și critică pe Biden pentru faptul că „stă închis în casă” de teama virusului, dar pe de altă parte, mulți îl critică pe președinte pentru că adună mulți oameni, majoritatea fără să poarte măști, la mitingurile sale electorale, expunându-i la o posibilă contaminare.

Echipa lui Biden argumentează că în condițiile pandemiei și cu tehnologia actuală, campaniile virtuale sunt eficiente, mai ales că oamenii apreciază că se ține cont de sănătatea lor.

Ambele campanii își concentrează spoturile de televiziune în state cheie: Carolina de Nord, Florida, Michigan, Arizona și Pennsylvania. În plus, campania lui Trump e activă meditatic în Minnesota, unde Hillary Clinton a câștigat în 2016.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG