Linkuri accesibilitate

Ultimii opt cetățeni moldoveni, evacuați din Fâșia Gaza


Primii moldoveni evacuați din Gaza au ajuns la Chișinău pe 9 noiembrie 2023.
Primii moldoveni evacuați din Gaza au ajuns la Chișinău pe 9 noiembrie 2023.

Autoritățile anunță că au finalizat procesul de evacuare a cetățenilor moldoveni din Fâșia Gaza. Ultimii opt au părăsit regiunea în această dimineață și sunt în îngrijirea funcționarului consular moldovean detașat în Egipt, în siguranță, a spus ministrul de Externe, Nicu Popescu. 

Până acum, au ajuns la Chișinău 45 de cetățeni moldoveni din Fâșia Gaza, în ceea ce Popescu a numit „una dintre cele mai complexe operațiuni de evacuare a unor cetățeni ai R. Moldova dintr-o zonă de conflict”.

„Pe parcursul ultimei luni, autoritățile au lucrat zi și noapte pentru a se asigura că cetățenii noștri care erau blocați în Fâșia Gaza se pot retrage din această zonă tensionată în siguranță, calm și cu demnitate”, a declarat Popescu la un briefing de presă.

El a precizat că, pentru această operațiune, au fost detașați funcționari suplimentari în Israel și un funcționar consular în Egipt, au fost depuse eforturi diplomatice „substanțiale” pentru a convinge actorii din regiune ca cetățenii moldoveni să fie incluși pe listele aprobate zilnic pentru evacuare.

În acest proces, Chișinăul a colaborat cu autoritățile din Israel, Egipt, SUA, Turcia și Qatar.

Primii 36 de cetățeni moldoveni au fost evacuați cu o aeronavă pusă la dispoziție de România, iar alți nouă – cu ajutorul Ucrainei.

Reportaj // 36 de cetățeni moldoveni evacuați din Fâșia Gaza au fost transportați cu un avion militar la București, iar de acolo cu trei microbuze până la Chișinău
Cetățenii moldoveni evacuați din Fâșia Gaza au ajuns la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00
XS
SM
MD
LG