Linkuri accesibilitate

Ultimul militar american a părăsit Afganistanul, după încheierea misiunii de evacuare


Milițiilor taliban au preluat controlul asupra aeroportului internațional din Kabul, după retragerea ultimului militar american, Kabul, Afganistan, 31 august 2021.

Statele Unite și-au încheiat retragerea militară din Afganistan și odată cu aceasta, cel puțin, această fază a evacuării cetățenilor americani și a afganilor, care de-a lungul anilor au ajutat forțele americane și riscă acum persecuții din partea talibanilor, care controlează puterea politică în țară.

Corespondența de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct

Statele Unite au facilitat evacuarea a peste 120 de mii de persoane, între care 5,000 de americani. Se știe, pe de altă parte, că circa 250 de americani și mii de afgani încă încearcă să părăsească țara.

Generalul Kenneth McKenzie, comandantul forțelor aliate din Afganistan a spus că un număr de civili americani și afgani au fost evacuați în ultimele momente premergătoare retragerii, în ciuda amenințărilor de securitate.

Generalul american a declarat că forțele sale nu i-au putut evacua pe toți cei care ar fi dorit să plece, adăugând că situația pe ansamblu pentru cei lăsați în urmă, este tragică.

Purtătorul de cuvânt taliban, Zabihullah Mujahid a scris pe tweeter „Ultimul militar din forțele de ocupație a fost retras. Țara noastră a obținut independența completă”.

McKenzie a spus că evacuarea din Afganistan a fost cea mai amplă evacuare de civili executată de armata americană.

Kabul 2021: evacuările din Afganistan se înscriu într-o lungă tradiție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:30 0:00

El a adăugat că mare majoritate a americanilor care au avut nevoie să fie evacuați, au fost evacuați. Generalul a relatat că s-a încercat aducerea celor rămași în țară până în ultimul moment, dar în unele cazuri, persoanele nu au reușit să ajungă la aeroport pentru a putea fi preluate.

La rândul său președintele Joe Biden spus că la recomandarea unanimă a șefilor statelor majore reunite, evacuarea a fost încheiată.

Șeful executivului american a spus că există consens între comandanții militari că încheierea retragerii este cea mai bună modalitate de a proteja forțele americane și în același timp de a crea condiții pentru ca evacuarea să continue și după aceasta.

După cum se știe aeroportul din Kabul a fost atacat în câteva rânduri in ultimele zile și asta a împiedicat ca misiunea să fie dusă la îndeplinire așa cum fusese gândită de la bun început.

Generalul McKenzie a spus că acum eforturile vizând continuarea evacuării se mută dinspre operațiunea militară, către diplomație.

Statele Unite și alte 97 de țări au anunțat duminică că au ajuns la o înțelegere cu talibanii să continue evacuarea cetățenilor lor și a aliaților afgani. McKenzie a arătat că autoritățile talibane au dat până acum dovadă de pragmatism în legătură cu evacuarea.

Secretarul de stat Blinken a spus însă că autoritățile talibane vor trebui să-și câștige dreptul la legitimitate prin maniera în care vor acționa. El a adăugat că Statele Unite vor continua să fie angajate în eforturile de evacuare.

XS
SM
MD
LG