Linkuri accesibilitate

Un activist de la Comrat amenință cu proteste săptămânale | Doi ani de vizite la psihiatrie, prețul pentru schimbarea genului în acte


Protest la Comrat din cauza scumpirilor
Protest la Comrat din cauza scumpirilor

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • La Comrat a avut loc duminică un nou protest contra scumpirilor, al doilea la sfârșitul săptămânii trecute, relatează portalul Nokta din autonomia găgăuză. Activistul Mihail Vlah, organizatorul mitingului, a criticat guvernarea și a spus că asemenea mitinguri contra majorării prețurilor la energie și produse alimentare vor fi organizate în fiecare duminică, dar că la ele nu vor fi admiși politicieni. Vineri, Vlah a organizat un protest auto, cu o coloană de mașini purtând lozinci contra prețurilor mari la carburanți circulând pe străzile centrale ale Comratului.
  • Ministra moldoveană de interne, Ana Revenco, participă astăzi, 11 iulie, la o reuniune a miniștrilor justiției și de interne din Uniunea Europeană. Va fi pentru prima dată când la Consiliul Justiție și Afaceri Interne participă un ministru dintr-un stat non-membru. Într-o postare pe Facebook citată de portalul Agora, ministra Revenco spune că este o dovadă concretă a apropierii Republicii Moldova de UE după primirea recentă a statutului de țară candidată la aderare. La reuniunea care va avea loc la Praga, Cehia deținând președinția rotativă a UE, va mai fi de față și ministrul de interne ucrainean.
  • Cu ocazia împlinirii unui an de la victoria categorică a partidului de guvernământ, PAS, în alegerile parlamentare din 11 iulie 2021, postul TV8 a cerut mai multor deputați ai partidului de guvernământ să facă un bilanț. Într-un reportaj, spicherul Igor Grosu spune că PAS a adus un nou stil de lucru în parlament, iar printre principalele legi adoptate numește legile de reformă a justiției. Opoziția are altă părere și crede că guvernarea putea adopta mai multe legi pentru protecția socială.
  • La punctele de trecere ale frontierei cu România, Leușeni și Sculeni, s-au format cozi, duminică. Poliția de Frontieră a spus citată de portalul Newsmaker că s-au format coloane de 40 de mașini la linia de control la vama Leușeni, pe sensul de intrare în R. Moldova. Despre aglomerația de la Sculeni, poliția de frontieră a spus că este cauzată între altele de lucrările de construcție la acest punct de trecere.
  • Portalul Jurnal.md publică un interviu cu activistul LGBT+, Leo Zbancă, despre identitatea de gen. În vârstă de 36 de ani, Leo este transsexual, iar în interviu vorbește despre actele de discriminare cu care se confruntă transsexualii sau dificultățile pe care le întâmpină, dacă încearcă să-și schimbe numele și genul în acte, inclusiv obligația de a obține un certificat de la Spitalul Clinic de Psihiatrie în urma unui proces umilitor, care durează doi ani.

Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • O modificare legislativă adoptată vineri, care va anula obligativitatea pentru șoferi să aibă la ei actele de înmatriculare a mașinii, se numără printre temele care suscită un mare interes pe rețelele de socializare online. Un reportaj TV8 despre efectele așteptate ale legii este cel mai popular dintre toate postările presei moldovene pe Facebook din ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle.
  • Pe Instagram-ul moldovean, printre cele mai populare se numără o postare a Europei Libere, rezumând o declarație a președintelui rus Vladimir Putin despre faptul că ceea ce Rusia numește operațiunea sa miliară din Ucraina se află abia la început.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG