Linkuri accesibilitate

Un activist rus, reținut pentru că a cerut informații despre soarta disidentului Andrei Pivovarov


Andrei Pivovarov în timpul procesului, 5 mai 2022
Andrei Pivovarov în timpul procesului, 5 mai 2022

Un activist rus pentru drepturile omului din Sankt Petersburg a fost reținut pentru scurt timp și acuzat de organizarea unui eveniment public ilegal, după ce a interpelat public autoritățile cu privire la soarta activistului de opoziție încarcerat Andrei Pivovarov, despre care nu se știe unde se află de la jumătatea lunii ianuarie.

Dmitri Negodin a declarat pentru RFE/RL la 15 februarie că în seara precedentă a desfășura un afiș pe care scria „Unde este Andrei Pivovarov?” în centrul orașului Sankt Petersburg, înainte de a fi reținut de către ofițerii de poliție.

Negodin a spus că a fost eliberat după ce a fost acuzat oficial pentru infracțiunea care l-ar putea costa o amendă de 40.000 de ruble (540 de dolari).

Pivovarov, fostul director executiv al mișcării pro-democratice Open Russia, în prezent desființată, a fost reținut în mai 2021 după ce a fost dat jos dintr-un avion cu destinația Varșovia chiar înainte de decolarea din Sankt Petersburg și condamnat la patru ani de închisoare în iulie 2022 fiind acuzat că se află în fruntea „unei organizații indezirabile”.

Legea privind „organizațiile indezirabile”, adoptată în 2015, a fost folosită în mod repetat de autoritățile ruse pentru a anihila vocile critice.

Pivovarov, care a afirmat că procesul împotriva lui este motivat politic, a fost transferat dintr-un centru de detenție din regiunea Krasnodar Krai (sud-vest) la sfârșitul lunii decembrie, iar ultima sa comunicare cu rudele sale a avut loc la 18 ianuarie, în timp ce se afla într-o închisoare de tranzit. Nu se știe nici la această oră unde anume se află acum Pivovarov și unde își va ispăși pedeapsa.

Procesul de transfer al condamnaților în Rusia și în multe alte foste republici sovietice, cunoscut sub numele de „etap”, implică trenuri speciale pentru deținuți. Transferurile pot dura zile, săptămâni sau chiar luni, deoarece condamnații sunt opriți pe traseu și sunt ținuți în închisori de tranzit.

Deținuții care călătoresc în astfel de trenuri sunt înghesuiți în compartimente de tip cușcă, cu puțin aer proaspăt, fără dușuri și cu acces limitat la mâncare sau la toaletă.

Legea privind „organizațiile indezirabile” este parte a unui pachet de reglementări promovate de Kremlin. Conform acesteia, multe organizații nonprofit și neguvernamentale care primeau finanțare din surse străine - în principal din Europa și Statele Unite intră automat pe lista „organizațiilor indezirabile”.

De atunci, Duma de Stat a Rusiei a extins și mai mult domeniul de aplicare a legii, astfel că li se interzice cetățenilor și organizațiilor rusești de oriunde din lume să ia parte la activitățile unor astfel de grupuri „indezirabile”.

XS
SM
MD
LG