Linkuri accesibilitate

Un an de la invazia Ucrainei | Luptele din estul țării, tot mai intense


Militar ucrainean pe un tanc în orașul Vuhledar situat pe linia frontului, 22 februarie.
Militar ucrainean pe un tanc în orașul Vuhledar situat pe linia frontului, 22 februarie.

Forțele ucrainene au respins zeci de atacuri rusești în regiunile estice Donețk și Luhansk în ultima zi, a declarat Kievul la 23 februarie, în timp ce invazia la scară largă a Moscovei se apropie de împlinirea unui an.

Rusia a lansat atacuri de artilerie în orașele Bahmut, Liman, Avdiivka și Șahtarsk din Donețk, precum și în orașul Kupiansk, în regiunea nord-estică Harkov, a declarat Statul Major General al armatei ucrainene în raportul său zilnic.

„În ultimele 24 de ore, armata ucraineană a respins aproximativ 90 de atacuri ale forțelor rusești în cinci direcții din regiunea Donețk, unde își concentrează principalele eforturi ofensive”, a precizat Statul Major General.

„În același timp, inamicul a lansat 10 rachete și 19 raiduri aeriene, precum și 37 de salve cu sistemele de rachete. Încă o dată, au avut de suferit orașe, sate și civili pașnici”.

Orașul Bahmut din Donețk, pe care trupele rusești încearcă să îl cucerească din iulie, anul trecut, rămâne epicentrul bătăliei pentru Donbas, forțele Moscovei lansând luna trecută o nouă ofensivă pentru a cuceri zona. Cu toate acestea, cucerirea Bahmutului, opinează analiștii militari, ar avea o semnificație mai degrabă simbolică pentru Rusia, întrucât importanța sa strategică este limitată.

Ministerul britanic al Apărării a declarat în buletinul său zilnic de informații din 23 februarie că în Bahmut și în jurul acestuia au fost în continuare lupte grele, în ultimele două zile, dar că forțele ucrainene au reușit să își mențină deschise liniile de aprovizionare spre vest, în ciuda eforturilor depuse de ruși în ultimele șase săptămâni să încercuiască orașul.

Serviciile secrete britanice au observat, de asemenea, că forțele rusești au reluat bombardarea intensă a orașului Vuhledar din Donețk.

„Există o posibilitate realistă ca Rusia să se pregătească pentru un alt efort ofensiv în această zonă, în ciuda constisitoarelor eșecuri de la începutul lunii februarie și de la sfârșitul anului 2022”, a concluzionat serviciul britanic de informații.

Pe 19 februarie, președintele Volodimir Zelenski a afirmat că forțele ruse au suferit „pierderi extraordinar de semnificative” în bătălia pentru Vuhledar.

În Luhansk, regiunea învecinată, guvernatorul regional Serhi Haidai a declarat la 22 februarie că forțele rusești au reușit să străpungă temporar liniile ucrainene cu o zi înainte, în apropierea orașului Kreminna, la aproximativ 70 de kilometri nord de Bahmut, înainte de a fi înfrânte și de a pierde o cantitate importantă de armament greu.

„Ieri, au reușit chiar să străpungă apărarea noastră pentru un anumit timp, dar armata ucraineană a distrus o parte din echipamentul greu al ocupanților... în cele din urmă, ne-am păstrat pozițiile”, a declarat Haidai pentru televiziunea ucraineană.

XS
SM
MD
LG