Linkuri accesibilitate

Un atac calificat drept terorist rasist face 49 de morți în două moschei din Noua Zeelandă


Una din victimele atacului de la Christchurch
Una din victimele atacului de la Christchurch

„Este limpede că nu poate fi vorba acum decât de un atac terorist”, a spus premierul Ardern.

Indivizi înarmați au intrat astăzi în două moschei din orașul Christchurch, în Noua Zeelandă, omorând cel puțin 49 de oameni în ceea ce premierul țării a numit „una din cele mai negre zile din istoria noastră”. Autoritățile au reținut patru oameni și au dezamorsat dispozitive explozive în ceea ce pare să fi fost un atac rasist plănuit minuțios.

Premierul Jacinda Ardern, citată de AP, a spus că evenimentele de la Christchurch reprezintă „un act de violență extraordinar și fără precedent”, adăugând că mulți dintre cei afectați ar putea fi migranți și refugiați.

În atac au fost rănite zeci de persoane, iar echipa de cricket a Bangladeș-ului, care trecea cu autocarul prin apropiere, a scăpat de gloanțe printr-o minune.

Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande adresîndu-se presei la Wellington, 15 martie 2019
Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande adresîndu-se presei la Wellington, 15 martie 2019

„Este limpede că nu poate fi vorba acum decât de un atac terorist”, a spus premierul Ardern.

Poliția a reținut trei bărbați și o femeie în urma incidentelor. Ardern a spus că ei au viziuni extremiste, dar nu se aflau pe vreo listă a poliției.

Comisarul de poliție Mike Bush a lăudat curajul polițiștilor de la secțiile cele mai apropiate de cele două moschei, care i-au imobilizat pe suspecți – trei bărbați și o femeie. Tot Bush a spus că au fost dezamorsate mai multe dispozitive explozive atașate de vehicule oprite de poliție după atac.

Atacul cel mai sângeros a avut loc la moscheea Masjid Al Noor din centrul orașului la 13.45, ora locală. Un martor ocular care locuiește în vecinătatea moscheii a spus că a văzut un bărbat îmbrăcat în negru, cu o cască pe care era fixat un dispozitiv, cu vestă anti-glonț, intrând în moschee, după care s-au auzit zeci de focuri de armă și strigăte de oameni fugind îngroziți din clădire.

Al doilea atac a avut loc la Moscheea Linwood Masjid.

Autoritățile australiene au confirmat că unul din cei reținuți este australian.

Imagini video transmise live de un atacator arată cum ajunge cu mașina la o moschee, intră și începe să tragă la întâmplare în cei adunați la rugăciunea de vineri, uneori trăgând de două ori în același om. Apoi se întoarce la mașină, trăgând în oamenii de pe trotuar, ia altă armă și continuă masacrul. Individul a postat pe net un manifest anti-imigranți de 74 de pagini în care explică cine este și de ce a pus la cale atacul. El spune că are 28 de ani, este alb, australian, și rasist.

Individul care și-a asumat răspunderea pentru atac a spus că a venit în Noua Zeelandă special ca să-l planifice și că a ales țara insulară de la antipozi ca să arate că nici cele mai îndepărtate colțuri ale planetei nu sunt libere de „imigrație în masă”.

Noua Zeelandă, cu cinci milioane de locuitori, este considerată o țară primitoare cu străinii care caută o viață mai bună. Anul trecut guvernul a anunțat că-și va mări cota de refugiați, de la 1000 la 1500, începând din 2020. Atacurile cu arme sunt foarte rare. Cel mai sângeros din istoria recentă s-a petrecut într-un orășel în 1990, când un bărbat a ucis 13 oameni după ce s-a certat cu un vecin.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG