Linkuri accesibilitate

Un bărbat de stat


Poate că problemele cronice ale Moldovei provin din faptul că avem prea puţini...?

Urmăresc de vreo 15 ani, cu ochi boldiţi, traseul halucinant al unui cvasipolitician – cvasifuncţionar. Omul acesta, să-i zicem domnul Z, a trecut în aceşti ani prin atîtea partide şi atîtea funcţii, încît cetăţeanul simplu nu mai ştie unde e şi ce face. Un lucru e cert: domnul Z e mereu pe linia de plutire, e mereu într-o instituţie de stat şi are relaţii bune cu marii conducători. Au ruşii o sintagmă des folosită: NEPOTOPLEAIEMÎI AVIANOSEŢ. Ei bine, domnul Z e un asemenea „portavion”. Partidele din vîrful puterii se schimbă, pe cînd domnul Z are mereu o funcţie bună.

Un bărbat de stat
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00
Link direct

De multe ori mă întrebam: cum de reuşeşte acest om să sară ca vrabia de pe o creangă pe alta şi să aibă mereu o funcţie importantă? Ce calităţi deosebite o fi avînd? Şi cum de se pricepe la toate, la lucruri care ţin de domenii foarte diferite? Şi cum de îl tolerează toate partidele care se perindă la putere? Cum aşa?

Ei bine, am întîlnit deunăzi un cinovnic mic care a avut ocazia să discute cu domnul Z la o cafea. Micul funcţionar l-a iscodit pe domnul Z, l-a întrebat cum de reuşeşte să se menţină atîta vreme în birouri importante. Iar domnul Z i-o fi răspuns aşa: „Dragul meu, eu sunt un bărbat de stat, nu un traseist! E puţin să fii un profesionist. Eu de mic am simţit că m-am născut ca să muncesc în instituţiile de stat! Partidele mă interesează numai în măsura în care îmi oferă un cîmp pentru activitate! Eu muncesc pentru ţară, nu pentru partide”.

Micul funcţionar a fost şi el impresionat de sintagma BĂRBAT DE STAT. Sunt şi eu. Poate că problemele cronice ale Moldovei provin din faptul că avem prea puţini bărbaţi de stat?

XS
SM
MD
LG