Linkuri accesibilitate

Un clasament în care R.Moldova lipseşte… De ce?


Păduri la Căpriana, Republica Moldova, imagine de arhivă.
Păduri la Căpriana, Republica Moldova, imagine de arhivă.

Clasamentul acesta curios l-am găsit în Ziarul Naţional. Pe alte site-uri nu l-am zărit. E un clasament al celor mai bune ţări în care să lucrezi şi prin care să călătoreşti. Un top cu 111 ţări care au fost clasificate în funcţie de mai mulţi factori: accesibilitatea şi costurile călătoriei, preţurile locului, siguranţa şi sănătatea, viaţa socială şi vremea, facilităţile muncii de la distanţă. Văzând că ţara vecină România e o fruntaşă a acestui top, e pe locul trei, am căutat cu nerăbdare să văd pe ce loc se află Republica Moldova, dar… n-am găsit nici o referinţă la RM. Absolut nimic şi asta m-a întristat niţel.

Sunt acolo enumerate atuurile liderilor topului. De pildă, Spania, locul 2, are un număr mare de restaurante şi cafenele pe cap de locuitor, un internet de mare viteză, oferă vize liberilor profesionişti, are o viaţă de noapte bogată şi politici LGBT favorabile. În fond, şi Republica Moldova are o puzderie de restaurante şi cafenele, şi la noi internetul e foarte rapid, dar se vede că stăm prost la alte capitole şi asta ne joacă festa.

Portugalia, lidera topului, se remarcă între altele prin rata mică a criminalităţii, vremea foarte bună, abundenţa locurilor de ieşit din oraş, oferă vize de nomad digital, iar mulţi localnici vorbesc bine engleza. Parcă şi RM ar putea să se laude cu oameni care vorbesc limbi străine, parcă şi la noi vremea nu e chiar ca-n Siberia, deşi am mari temeri legate de rata criminalităţii, de sănătate… Adică avem şi noi nişte atuuri, dar se pare că lacunele sunt numeroase şi ne trag în jos. Iar preţurile noastre din ultima vreme cred că pot concura lense preţurile mondiale. Şi atunci de ce ar veni un străin în RM? Sau poate Republica Moldova nici n-a fost băgată în seamă atunci când s-a făcut topul cu pricina?

Fireşte, regretabil de-a dreptul e că suntem departe de vecinii români, locul trei. Parcă suntem alături, ne desparte doar râul Prut, parcă suntem şi noi la fel, dar totuşi ceva ne lipseşte. Ar fi bine să cugetăm mai adânc şi să ne lămurim ce ne-ar mai trebui ca să-i impresionăm pe alţii.

XS
SM
MD
LG