Linkuri accesibilitate

Un cutremur de proporții a provocat moartea a peste 1300 de persoane în Turcia și Siria


Salvatorii caută supraviețuitori printre dărâmături, după seismul din această dimineață, în orașul Jandaris, controlat de rebeli, Siria, 6 februarie 2023
Salvatorii caută supraviețuitori printre dărâmături, după seismul din această dimineață, în orașul Jandaris, controlat de rebeli, Siria, 6 februarie 2023

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade a zguduit zone întinse din Turcia și Siria la începutul zilei de 6 februarie, dărâmând sute de clădiri și ucigând peste 1300 de persoane.

Sute de persoane sunt încă prinse sub dărâmături și este posibil ca numărul victimelor să crească. Echipele de salvare sunt în zonele calamitate și caută supraviețuitorii în mormanele de dărâmături. Un spital din Turcia s-a prăbușit, iar pacienții, inclusiv nou-născuți, au fost evacuați din unități din Siria.

De ambele părți ale frontierei, locuitorii treziți din somn de cutremurul care a avut loc dimineața devreme s-au grăbit să iasă afară în întunericul de iarnă rece, ploioasă și cu zăpadă, în timp ce clădirile se prăbuțeau în jurul lor.

Salvatorii și locuitorii caută supraviețuitori, printre fiarele contorsionate și grămezile uriașe de beton. În orașul turc Adana, un locuitor spune că trei clădiri din apropierea casei sale s-au prăbușit. „Nu mai putem”, se auzea un supraviețuitor strigând de sub dărâmături, în timp ce salvatorii încercau să ajungă la el, a declarat rezidentul, studentul la jurnalism Muhammet Fatih Yavus. Mai la est, în Diyarbakir, macaralele și echipele de salvare au scos în grabă oameni dintr-un munte de moloz care a fost cândva o clădire de apartamente.

Salvatori căutând supraviețuitori prin resturile unei clădiri din orașul Azmarin, provincia Idlib, în nordul Siriei, luni, 6 februarie.
Salvatori căutând supraviețuitori prin resturile unei clădiri din orașul Azmarin, provincia Idlib, în nordul Siriei, luni, 6 februarie.

De partea siriană a frontierei, cutremurul a distrus zonele controlate de opoziție, în care se află aproximativ patru milioane de persoane strămutate din alte părți ale Siriei din cauza lungului război civil din această țară. Mulți dintre refugiați trăiesc în condiții mizere, aproape fără servicii medicale. Salvatorii au declarat că spitalele din zonă s-au umplut rapid de răniți.

„Ne temem că sunt sute de morți”, a declarat Muheeb Qaddour, un medic, prin telefon din orașul Atmeh, referindu-se la întreaga zonă controlată de rebeli. Raed Salah, șeful Căștilor Albe, organizația de urgență din zonele de opoziție, a declarat că în unele zone cartiere întregi s-au prăbușit.

Au urmat multe alte replici puternice

Cutremurul, resimțit până la Cairo, a lovit o regiune care a fost desfigurată total de mai bine de un deceniu de război civil în Siria. Milioane de refugiați sirieni trăiesc în Turcia. Fâșia din Siria afectată de cutremur este împărțită între teritoriul controlat de guvern și ultima enclavă a țării deținută de opoziție, care este înconjurată de forțele guvernamentale susținute de Rusia. Cutremurul a avut epicentrul la aproximativ 90 de kilometri de granița siriană, în apropierea orașului Gaziantep, o importantă capitală provincială turcă.

Au urmat cel puțin 20 de replici, câteva ore mai târziu, pe timp de zi, cea mai puternică măsurând 6,6 grade, au declarat autoritățile turce.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a scris pe Twitter că „imediat au fost trimise echipe de căutare și salvare” în zonele afectate de cutremur. „Sperăm că vom trece împreună prin acest dezastru cât mai repede posibil și cu cât mai puține pagube”, a adăugat el.

Agenția de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia a declarat că cel puțin 76 de persoane din șapte provincii turcești au murit. Agenția mai spune că 440 de persoane au fost rănite. Bilanțul victimelor din zonele controlate de guvern în Siria a urcat la 237 de morți și peste 630 de răniți, potrivit presei de stat siriene. În zonele controlate de rebeli au murit cel puțin 47 de persoane.

În Turcia, oamenii care încearcă să părăsească regiunile afectate de cutremur au provocat blocaje în trafic, îngreunând eforturile echipelor de urgență care încercau să ajungă în zonele afectate. Autoritățile au îndemnat locuitorii să nu plece la drum. Moscheile din întreaga regiune au fost deschise ca adăpost pentru persoanele care nu se pot întoarce în casele avariate, în condițiile în care temperaturile se apropie de 00C

XS
SM
MD
LG