Linkuri accesibilitate

Un fost comandant al companiei Wagner a cerut azil în Norvegia


Deschiderea expoziției „PMC Wagner” la Sankt Petersburg. Imagini din timpul războiului din Ucraina
Deschiderea expoziției „PMC Wagner” la Sankt Petersburg. Imagini din timpul războiului din Ucraina

Un fost comandant al grupului de mercenari Wagner (Vagner) din Rusia, care a luptat în Ucraina, a cerut azil în Norvegia, după ce a dezertat pentru că se temea că-și va pierde viața.

Andrei Medvedev, care s-a alăturat grupului pe 6 iulie 2022 cu un contract de patru luni, a declarat într-o înregistrare video postată de grupul de apărare a drepturilor Gulagu.net că a trecut granița cu Norvegia înainte de a fi reținut de poliția norvegiană.

Medvedev a rămas orfan de ambii părinți, s-a înrolat în armata rusă și a făcut închisoare înainte de a se alătura grupului Wagner.

El susține că a părăsit această grupare după ce a asistat la uciderea unor dezertori capturați de Wagner. „Mi-e teamă să nu mor torturat”, i-a spus Medvedev lui Vladimir Osecikin, fondatorul grupului de apărare a drepturilor Gulagu.net. Acesta afirmă că l-a ajutat pe Medvedev să părăsească Rusia după ce Medvedev s-a adresat grupului temându-se pentru viața sa.

Medvedev a făcut aceste declarații din Oslo. El spune că a trecut granița, sărind gardul de sârmă ghimpată de la graniță și ferindu-se de o patrulă de frontieră cu câini. El spune că i-a auzit pe grăniceri trăgând focuri de armă în timp ce alerga printr-o pădure și traversa fâșia subțire de gheață către Norvegia.

Evgheni Prigojin, care a fondat Wagner, a admis că Medvedev lucra pentru grupul Wagner, într-o unitate norvegiană, dar că a „maltratat prizonieri”.

„Aveți grijă, este foarte periculos”, a spus Prigojin într-o declarație publicată de purtătoarea sa de cuvânt. În declarație, Prigojin nu s-a referit la afirmațiile lui Medvedev referitoare la asasinarea sau maltratarea prizonierilor.

Asasinat cu barosul

În dialogul cu cei de la site-ul Gulagu, Medvedev susține că a fost nemulțumit pentru că grupul Wagner i-a prelungit contractul în mod repetat, fără consimțământul său. S-a decis să fugă după ce a fost martor la uciderea și maltratarea deținuților ruși aduși pe front de Wagner.

Medvedev afirmă că pierderile au fost foarte mari după ce Wagner a început să trimită un număr mare de deținuți pe front, în a doua jumătate a anului 2022. Serviciul de securitate internă al lui Wagner le administra pedepse extreme dezertorilor sau celor care nu dădeau randament în luptă, a spus Medvedev.

El a spus că bărbatul care a apărut în noiembrie într-un clip video executat cu un baros făcuse parte din unitatea sa.

Declarația companiei Wagner nu s-a referit la relatările lui Medvedev privind pedepsele și pierderile de pe câmpul de luptă sau că i-a fost prelungit contractul, în mod repetat și fără consimțământ.

Prigojin spune doar că grupul său este o forță de luptă eficientă deoarece a acumulat o experiență vastă pe câmpul de luptă, este bine aprovizionat, are un sistem de comandă meritocratic în care toți pot contribui și „cea mai severă disciplină”.

XS
SM
MD
LG