Linkuri accesibilitate

Fost deputat rus, condamnat la 16 ani de închisoare pentru că a comandat asasinarea unui jurnalist


Camera unde a fost asasinat Dmitri Popkov
Camera unde a fost asasinat Dmitri Popkov

La Krasnoiarsk, un tribunal i-a condamnat la închisoare pe organizatorul și pe autorul asasinatului lui Dmitri Popkov, redactor al ziarului Ton-M, din Minusinsk.

Isa Hașiev, fost deputat în consiliul regional, a primit 16 ani într-o colonie cu regim strict, iar interpretul Viktor Șestakov - 14 ani, informează biroul procurorului din Teritoriul Krasnoiarsk .

Potrivit anchetei, în 2016, Popkov și Hașiev au convenit cu fostul șef al Minusinskului, Dmitri Merkulov, să susțină un candidat la alegerile pentru șefia raionului. Cu toate acestea, Hașiev, alături de alți deputați, a susținut un alt candidat.

Ulterior, Popkov, folosindu-și influența, a împiedicat administrația orașului să cumpere un teren pentru 43 de milioane de ruble, din care 32 ar fi trebuit să fie primite de soția lui Hașiev. În plus, Popkov s-a asigurat că administrația a anulat autorizația de construcție a unei linii electrice, care ar fi trebuit să fie amplasată pe terenul deținut de Hașiev.

În primăvara anului 2017, Isa Khashiev a pus la punct asasinarea lui Popkov prin intermediul prietenului său Nikolai Goriunov. Hașiev l-a plătit pe Goriunov să organizeze asasinarea redactorului-șef. Goriunov l-a avut complice în executarea crimei pe Victor Șestakov, un minor internat în orfelinat. Pe 24 mai 2017, Șestakov l-a ucis pe Popkov cu un pistol cu amortizor primit de la Goriunov în baia proprietății sale în construcție.

Nikolai Goriunov a fost condamnat mai înainte la 16 ani și 10 luni de închisoare pentru organizarea uciderii lui Popkov și a uciderii unui alt locuitor din Minusinsk. Potrivit anchetatorilor, la 16 aprilie 2020, el și Viktor Șestakov au împușcat un rezident local în pădurea din districtul Minusinsk cu o armă furată. Potrivit agenției, au tras pe rând în el de cel puțin cinci ori.

Goriunov lua orfani sub tutelă, organizând un fel de grup infracțional. La trei ani după eliminarea lui Popkov, Goriunov și Șestakov și-au ucis prietenul, condamnat anterior pentru uciderea unui locuitor din Minusinsk: după ce l-au prins pe infractor într-o mașină în afara orașului, l-au împușcat de mai multe ori cu o pușcă de vânătoare cu țeavă de vânătoare cu țeavă tăiată.

Versiunea vehiculată de presă este că Popkov a avut de suferit din cauza articolelor critice la adresa autorităților, însă, potrivit unei surse RFE/RL's Siberia.Realities, cel asasinat poate fi considerat cu greu un jurnalist. Înainte vreme, a fost membru al consiliului municipal și s-a folosit de ziar în scopuri politice, punând presiune asupra adversarilor politici. Popkov știa cum lucrează primăria cu afacerile imobiliare, așa că avea o mare influență asupra oficialilor.

În 2012, el a bătut un copil cu handicap în timpul sărbătorii Zilei orașului. Băiatul filma sărbătoarea când (pe atunci) deputatul Popkov l-a lovit cu pumnul în stomac, rupându-i pompa de insulină.

XS
SM
MD
LG