Linkuri accesibilitate

Un fugar căutat pentru o fraudă de miliarde de dolari cu criptomonede a fost arestat în Muntenegru


Terra USD a fost un titlu de criptomonedă își menținea legătura cu dolarul american prin faptul că era interschimbabil cu Luna, un alt titlu de criptomonedă al lui Do Kwon. (fotografie ilustrativă)
Terra USD a fost un titlu de criptomonedă își menținea legătura cu dolarul american prin faptul că era interschimbabil cu Luna, un alt titlu de criptomonedă al lui Do Kwon. (fotografie ilustrativă)

Fostul director general și cofondator al companiei de criptomonede Terraform Labs a fost capturat în Muntenegru, a declarat ministrul de interne al țării pe 23 martie.

Do Kwon, care este suspectat de pierderea unor investiții în valoare de peste 40 de miliarde de dolari, a fost reținut pe aeroportul din Podgorica cu documente falsificate, a declarat ministrul de interne Filip Adzic.

„Poliția muntenegreană a reținut o persoană suspectată de a fi unul dintre cei mai căutați fugari, cetățeanul sud-coreean Do Kwon, co-fondator și director executiv al Terraform Labs din Singapore”, a declarat Adzic pe Twitter. „Așteptăm confirmarea oficială a identității”.

Do Kwon este căutat de Statele Unite, Coreea de Sud și Singapore, a precizat Adzic.

El este acuzat că „a orchestrat o fraudă cu valori mobiliare de miliarde de dolari în domeniul activelor criptografice”, potrivit Comisiei americane pentru valori mobiliare și burse (SEC).

„Terraform și Do Kwon nu au reușit să ofere publicului o informare completă, corectă și veridică, așa cum se cere pentru o serie de valori mobiliare de criptoactive, mai ales pentru Luna și Terra USD”, a declarat președintele SEC, Gary Gensler, într-o declarație din februarie.

Terra USD a fost un titlu de cripto-activ denumit „stablecoin algoritmic” care se presupune că și-a menținut legătura cu dolarul american prin faptul că era interschimbabil cu Luna, un alt titlu de cripto-activ al lui Kwon, a precizat SEC.

„De asemenea, susținem că [Terraform și Kwon] au comis o fraudă prin repetarea unor declarații false și înșelătoare pentru a-și consolida încrederea înainte de a provoca pierderi devastatoare pentru investitori”, a adăugat acesta.

Autoritățile din Coreea de Sud au emis un mandat de arestare în septembrie, după ce Terraform Labs și criptomoneda sa s-au prăbușit în luna mai. Mandatele de arestare vizează mai multe persoane legate de criptomonedele Terra USD și Luna, a relatat BBC.

Procurorii sud-coreeni au cerut anterior Interpolului să emită o notificare roșie pentru Kwon, spunând că acesta a refuzat să coopereze cu ancheta lor privind prăbușirea criptomonedei. Mulți investitori și-au pierdut economiile de-o viață atunci când Luna și Terra USD s-au prăbușit, ajungând la o valoare apropiată de zero. Prejudiciul provocat de prăbușirea Terraform Labs a afectat, de asemenea, piața mai largă a criptomonedelor.

XS
SM
MD
LG