Linkuri accesibilitate

Un geniu al finanțelor


Darius Vâlcov în 2015
Darius Vâlcov în 2015

Omul care se simte în stare să preia conducerea Băncii Naționale, se ferește de instituțiile bancare.

Dacă ar fi să dăm crezare lui Liviu Dragnea și altor lideri ai partidului de guvernământ, premierul Viorica Dăncilă are în consilierul Darius Vâlcov un geniu. Cu o fenomenală capacitate intelectuală, vizionar, de o erudiție enciclopedică, Vâlcov ar fi, pare-se, autorul programului de guvernare al partidului, precum și inițiatorul tuturor măsurilor economice și reformelor fiscale din ultimii doi ani. E drept, mai mulți specialiști consideră că aceste reforme vor avea în curând efecte neplăcute pentru țară, dar asta nu-l împiedică pe domnul Vâlcov să-și asume în continuare poziția omului din umbră care are acces la toate resorturile puterii.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link direct

Lumea îl cunoaște însă pe Darius Vâlcov mai degrabă într-o altă ipostază, deloc onorantă. Domnia sa a fost acuzat de fapte grave de corupție, printre care trafic de influență și spălare de bani. Pe 8 februarie 2018 a fost condamnat, în primă instanță, la opt ani de închisoare. Din anchetă a reieșit că Vâlcov se întâlnea prin cimitire cu cei de la care trebuia să ia mita și că ascundea tablourile de valoare prin pereți. Bineînțeles, actualul consilier al primului ministru contestă acuzațiile și pretinde că este o victimă a „statului paralel”. Oricum, e limpede că ofensiva pe care o duce împotriva justiției coaliția de guvernământ vizează salvarea nu doar a lui Liviu Draganea ci și a altor mari corupți printre care, neîndoielnic, Darius Vâlcov.

Dar, oricât de genială ar fi politica economică pe care a conceput-o Vâlcov, sunt semne că resursele financiare ale statului au cam secătuit. Și cum trebuiau găsiți repede niște vinovați, și Vâlcov și ministrul de finanțe Teodorovici au arătat cu degetul către bănci și îndeosebi către Banca Națională, care n-ar fi făcut ce trebuie pentru a opri căderea abruptă a leului și a dovedit astfel lipsă de „patriotism”. Evident, această acuzație s-a rostogolit pe la posturile de televiziune aservite și a fost reluată de toată suflarea PSD-ALDE. Violența atacurilor se explică și prin faptul că mandatul guvernatorului Băncii Naționale expiră peste câteva luni, iar PSD are astfel ocazia să-și mai subordoneze o instituție importantă.

Se pare că postul de guvernator BNR este râvnit de însuși Darius Vâlcov. Întrebat de către ziariști în ce relație se află cu băncile, Vâlcov a făcut o declarație surprinzătoare, anume că nu posedă card bancar și că își primește salariul în plic! A adăugat că nu are încredere în bănci, întrucât ele iau comisioane exagerate. Gurile rele ar putea spune că Vâlcov procedează astfel pentru că e periculos să primești mita prin intermediul unei bănci. Sigur este însă altceva: geniul finanțelor, omul care se simte în stare să preia conducerea Băncii Naționale, se ferește de instituțiile bancare. Iar dacă își va atinge scopul, putem imagina cele mai negre scenarii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG