Linkuri accesibilitate

UE va sprijini organizaţiile neguvernamentale din Republica Moldova (Video)


Ambasadorul UE la Chişinău Peter Michalko
Ambasadorul UE la Chişinău Peter Michalko

Priorităţile de finanţare anunţate de ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko, sunt: buna guvernare, dezvoltarea economică şi îmbunătățirea serviciilor sociale.

Dacă guvernul de la Chișinău are nelămuriri privind data la care va primi așteptata asistență macrofinanciară de la UE, condiționată de reformele cabinetului, organizațiile neguvernamentale moldovene au o perspectivă mai clară asupra ajutorului pe care îl voi primi ele de la Bruxelles – acesta este precizat într-un proiect lansat astăzi la Chișinău.

Noul proiect al UE promite două tipuri de asistenţa, una tehnică, ce presupune instruiri pentru sporirea capacităţilor organizaţionale a sectorului asociativ şi asistenţă financiară sub formă de granturi. Beneficiari vor fi organizațiile neguvernamentale locale, adică din provincie şi inclusiv cele din regiunea transnistreană. E vorba de aproximativ 80 de ONG-uri care vor putea accesa granturi mici în trei domenii prioritare: primul - buna guvernare, ale doilea - dezvoltarea economică şi al treilea - îmbunătățirea serviciilor sociale.

Taxă de donat
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:10:24 0:00

Pentru prima dată, UE nu va acorda direct granturi organizaţiilor interesate, ci le va direcționa către trei ONG-uri mai mari şi cu o experiența convingătoare în ceea ce privește gestionarea de fonduri, care la rândul lor vor alimenta beneficiarii finali. Deocamdată au fost selectate doar două – Fundaţia Est-Europeană şi Fundaţia Soros Moldova care vor opera granturi în valoare de 1,5 milioane de euro fiecare.

Pentru prima dată, UE nu va acorda direct granturi organizaţiilor interesate, ci le va direcționa către trei ONG-uri mai mari şi cu o experiența convingătoare în ceea ce privește gestionarea de fonduri ...

Preşedintele Fundaţiei Est-Europeană, Sorin Mereacre, a menţionat că vor fi finanțate proiecte de dezvoltare economică şi socială, cum ar fi, de exemplu, crearea în provincie a şase centre de suport în afaceri sau iniţierea unor afaceri sociale. Vor mai fi oferite granturi pentru activităţi de implicarea în câmpul muncii a tinerilor, dar şi a categoriilor vulnerabile.

Granturile oferite prin intermediul Fundaţiei Soros Moldova, 30 la număr, vor fi destinate pentru crearea de servicii sociale îmbunătățite pentru două grupuri ţintă: persoanele cu dizabilităţi mintale şi copii vulnerabili, a menţionat directorul de proiect al fundaţiei, Alexandru Florea.

Prezent la lansarea proiectului şeful Delegaţiei UE în Moldova, Peter Michalko, a insistat asupra rolului „crucial” pe care îl are sectorul asociativ într-o societate democratică.

„Acesta trebuie să fie un aliat al autorităţilor şi al cetăţenilor pentru că reprezintă partea activă a societăţii. Este un actor activ în ceea ce priveşte schimbările spre bine în societate. Este forţă capabilă să miște reformele şi să faciliteze participarea activă a cetăţenilor în administrarea proceselor publice”, a spus Michalko şi a insistat pe o mai bună colaborare a statului cu ONG-urile.

Această colaborare aproape că lipsește, a constat directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei:

„Pe multe segmente încrederea în posibilitatea unui dialog colegial, corect, de pe poziţii egale cu autorităţile Republicii Moldova s-a erodat foarte şi foarte mult. Dialogul este mimat pentru a raporta la UE sau partenerilor de dezvoltare că acesta există o colaborare cu societatea civilă. Ne dorim să reconstituim dialogul însă nu de pe poziţiile că dacă voi nu sunteţi de acord cu ce spune guvernarea, înseamnă că voi sunteţi ai opoziţiei.”

Pentru Macovei şi-a îndemnat colegii de breaslă să depună eforturi pentru a reconstitui dialogul cu autorităţile statului, dar a recunoscut că e o misiune aproape imposibilă în contextul anului electoral. El a cerut suportul UE în restabilirea la parametri minimi a acestui dialog.

Previous Next

XS
SM
MD
LG