Linkuri accesibilitate

Avioanele Sukhoi Superjet 100 vor putea zbura pentru moment în continuare (VIDEO)


Avionul Sukhoi SSJ după ce incendiul a fost stins, Moscova, 6 mai 2019
Avionul Sukhoi SSJ după ce incendiul a fost stins, Moscova, 6 mai 2019

Aeronava Suhoi Superjet 100 reprezintă mândria industriei aeronautice rusești, fiind primul avion rusesc proiectat după dezmembrarea Uniunii Sovietice.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat o anchetă completă și a exprimat condoleanțe familiilor celor decedați după ce un avion de pasageri rusesc a fost cuprins de flăcări la aterizarea de urgență pe aeroportul Șeremetievo, de la Moscova, omorând 41 de oameni, inclusiv cel puțin doi copii.Un avion de pasageri rusesc a fost cuprins de flăcări la aterizarea de urgență pe aeroportul Șeremetievo, de la Moscova, omorând 41 de oameni, inclusiv cel puțin doi copii.

Înregistrări video, devenite virale pe platforme sociale, arată aeronava Aeroflot de tip Suhoi Superjet 100 aterizând dur, apoi înaintând cu mare viteză pe pista de aterizare, cu coada avionului în flăcări. Unii pasageri au părăsit aeronava pe rampe gonflabile.

Anchetatorii spun că la bord se aflau 78 de oameni, inclusiv echipajul. Dintre ei, 37 au supraviețuit, câțiva fiind răniți, în stare gravă. Avionul tocmai decolase de pe aeroportul Șeremetievo în direcția Murmansk, dar a fost nevoit să revină din cauza unor „motive tehnice” încă neprecizate.

Autoritățile ruse spun că au fost recuperate ambele cutii negre ale avionului companiei naționale aeriene rusești Aeroflot, care a luat foc în timpul aterizării de urgență pe aeroportul Șeremetievo de la Moscova, omorând 41 de oameni. Purtătoarea de cuvânt a Comitetului Investigativ al F. Ruse, Svetlana Petrenco, a spus luni, potrivit agențiilor de presă rusești, că anchetatorii au în vedere trei ipoteze principale în ce privește cauza dezastrului: insuficienta calificare a pilotului, defecțiuni de echipamente, și vremea rea.

Imagini video transmise de televiziunile ruse au arătat partea inferioară a aeronavei luând foc și emițând fum negru după aterizarea dură de duminică seară. Cei care au scăpat cu viață au ieșit pe rampe gonflabile și au fugit pe pistă.

Ministrul transporturilor din Rusia a spus luni că nu se va emite cel puțin deocamdată interdicție de zbor pentru avioanele SSJ100, primele avioane de pasageri proiectate de ruși după dezmembrarea Uniunii Sovietice. Un avion de același tip s-a prăbușit în coasta unui munte din Indonezia la 9 mai 2012, în timpul unui zbor demonstrativ, omorând toate cele 45 de persoane de la bord într-un accident pus pe seama unei greșeli de pilotaj.

A fost cel mai grav incident aeronautic rusesc din februarie 2018, când o aeronavă de pasageri Antonov An-148 s-a prăbușit într-un câmp la sud-est de Moscova.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG