Linkuri accesibilitate

Un grup de prezumtivi spioni ruși anihilat la Sofia


Un grup de prezumtivi spioni ruși anihilat la Sofia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00

În cadrul unei operațiuni cu nume de cod „Taifun” a Agenției de securitate națională (DANS) și a procuraturii, la Sofia și Plovdiv au fost urmăriți și arestați 6 prezumptivi agenți ai spionajului militar rusesc - înalți ofițeri și funcționari ai MAp.

Inițial printr-un comunicat Ministerul Apărării a informat că doi funcționari ai săi cu acces la informații clasificate, sunt printre cei 6 arestați.

Mai târziu Siika Mileva, purtătoarea de cuvânt al procurorului șef Ivan Gheșev, a anunțat că pentru prima dată în ultimii 75 de ani în Bulgaria a fost anihilat un grup de înalți funcționari care au spionat în favoarea unui stat străin – în cazul respectiv Rusia.

Este vorba de o rețea de spionaj din care au făcut parte și ofițeri activi. 5 din cei 6 membri ai grupului au fost arestați.

Grupul a fost condus de un fost înalt funcționar al Serviciului militar de informații, absolvent al unei școli a spionajului sovietic la Moscova. Înainte de a se pensiona, el a fost profesor la Școala serviciului militar bulgar de informații.

Sarcina primită de ruși a fost să formeze un grup de agenți. El a racolat persoane care au avut acces la informații clasificate. Din grupul făcea parte și soția rezidentului cu cetățenie bulgară și rusă, care făcea legătura între el și un funcționar al ambasadei ruse, și a transmis informații și a primit bani.

La conferința de presă au fost demonstrate înregistrări audio a convorbirilor rezidentului cu soția sa și un clip video în care ea vizitează ambasada rusă.

Unul din cei arestați era responsabil cu planificarea activității Ministerului Apărării. Un altul a fost ofițer superior din Serviciul militar de informații care se ocupa de contracararea amenințărilor și riscurilor hibrid, inclusiv din partea Rusiei. Cel de al treilea membru a participat la misiuni militare în cadrul NATO. Cel de al patrulea - fost atașat militar al Bulgariei, lucra la Registrul pentru informații clasificate al Parlamentului. Ultimii doi sunt șeful grupului și soția acestuia.

Întâlniri secrete ale grupului au fost organizate periodic în localuri, săli de sport și alte locuri publice.

În schimbul informațiilor transmise membrii grupului au primit sume în valută.

Procuratura a demonstrat înregistrări video în care un prezumptiv spion rus fotografia documente secrete din ecranul computerului de serviciu.

Îi vom bate și izgoni ca de altfel toți cei care împiedică unirea Bulgariei

Unul din membrii grupului a încercat să se ascundă dar a fost arestat în apropierea ambasadei ruse. Într-o primă reacție procurorul șef Ivan Gheșev a adresat felicitări tuturor care apără interesele Bulgariei și a adăugat în profilul său Faccebook un mesaj atribuit generalului Ivan Kolev care a condus luptele împotriva trupelor ruse în Primul Război Mondial: „Cavaleriști, sunt recunoscător Rusiei pentru că ne-a eliberat. Dar ce caută cazacii în Dobrogea noastră. Îi vom bate și izgoni ca de altfel toți cei care împiedică unirea Bulgariei.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG