Linkuri accesibilitate

Un grup iranian afirmă că peste 400 de studenți au fost sancționați în urma protestelor


Protest la Universitatea Sharif din Teheran, în noiembrie. De la moartea lui Mahsa Amini în septembrie, numeroase proteste au avut loc la universitățile iraniene, în special în capitală. (foto de arhivă)
Protest la Universitatea Sharif din Teheran, în noiembrie. De la moartea lui Mahsa Amini în septembrie, numeroase proteste au avut loc la universitățile iraniene, în special în capitală. (foto de arhivă)

O organizație universitară iraniană afirmă că peste 400 de studenți au fost suspendați sau exmatriculați în urma recentelor proteste naționale declanșate de moartea Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani, în septembrie anul trecut.

Mahsa Amini fusese reținută de poliția iraniană a moralității pentru că ar fi încălcat strictul cod vestimentar islamic pentru femei.

Consiliul Uniunii Studenților Iranieni a declarat pe 13 aprilie că 435 de studenți au fost ținta măsurilor disciplinare aplicate printr-un proces ilegal și condus de forțele de securitate. În ultimele săptămâni, au existat, de asemenea, mai multe informații despre profesori universitari concediați sau suspendați pentru că s-au alăturat studenților care protestau.

Ca răspuns la suspendări și expulzări, spune Consiliul, studenții din diferite universități au lansat o campanie pe Twitter la 7 aprilie prin care au cerut repunerea în drepturi a colegilor lor.

Furia provocată de moartea lui Amini a determinat mii de iranieni să iasă în stradă pentru a cere mai multe libertăți și drepturi pentru femei.

Numeroase proteste au avut loc în universități, în special în Teheran, unde mulți studenți au refuzat să meargă la cursuri. La mitinguri, studenții protestatari au scandat „Femeie, viață, libertate” și „Moarte dictatorului”, o referire la liderul suprem al țării, ayatollahul Ali Hamenei. De asemenea, multe studente și-au scos și ars eșarfele (hijabul) de pe cap la demonstrații.

Universitățile și studenții se află, de mult timp, în prima linie a luptei pentru acordarea mai multor libertăți sociale și politice în Iran. În 1999, studenții au protestat împotriva închiderii unui cotidian reformist, ceea ce a dus la un raid brutal în căminele Universității din Teheran, soldat cu moartea unui student.

De-a lungul anilor, autoritățile au arestat activiști și lideri studenți, condamnându-i la închisoare și interzicându-le să studieze.

Potrivit Agenției de știri pentru drepturile omului (HRANA), de la începutul protestelor, 637 de studenți au fost reținuți în cele 144 de universități din întreaga țară care au participat la tulburări. Unele surse din Iran au raportat că numărul studenților reținuți ar fi de peste 700.

XS
SM
MD
LG