Linkuri accesibilitate

Un institut din Moscova „amână” întâlnirea cu Dmitri Muratov, laureat Nobel


Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace
Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace

Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova (MFTI) a anunțat că planificata întâlnire a profesorilor și studenților cu laureatul premiului Nobel Dmitri Muratov a fost amânată pe fondul protestelor online din partea susținătorilor invaziei actuale a Rusiei în Ucraina.

Muratov, redactor-șef al ziarului independent Novaia gazeta și laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, a cerut în mod deschis Moscovei să înceteze războiul împotriva Ucrainei.

Rectorul MFTI, Dmitri Livanov, a declarat pe 23 martie, că forumul cu Muratov intitulat Conflictul între generații după 24 februarie a fost amânat deoarece „a fost imposibil să se evite politizarea discuției”.

Discuția era programată pentru 28 martie. 24 februarie se referă la ziua în care Kremlinul a lansat, anul trecut, invazia pe scară largă a Ucrainei.

„În ciuda interesului uriaș pe care-l aveau personalul și studenții MFTI pentru discuția cu Dmitri Muratov, simplul anunț al evenimentului a provocat o furtună de emoții negative, mai ales din partea unor persoane care nu au nimic de-a face cu MFTI", spune, în declarația sa, Livanov. „Aș dori să subliniez că Dmitri Muratov nu a fost adăugat în registrul de agenți străini al Ministerului rus al Justiției și nu există obstacole legale nici pentru discuția sa cu studenții, nici pentru activitățile sale de predare”.

Declarația lui Livanov survine la două zile după ce mai multe canale Telegram care susțin războiul Rusiei în Ucraina au cerut anularea întâlnirii cu Muratov, acuzându-l că are o poziție pro-ucraineană.

Muratov a declarat într-un interviu acordat canalului Telegram Novaia gazeta Europe că, atunci când a fost invitat la întâlnirea de la MFTI, în ianuarie, a anticipat o astfel de reacție din partea a ceea ce el a numit „ultrași”.

„Înțeleg cu siguranță motivul pentru care universitatea ne-a informat pe mine și pe studenți despre amânarea întâlnirii”, a declarat Muratov.

Luna trecută, Tribunalul orașului Moscova a confirmat o decizie a unei instanțe inferioare de a retrage licențele ziarului Novaia gazeta al lui Muratov și a revistei Novaia rasskaz-gazeta, două dintre ultimele instituții media independente din țară, pe fondul reprimării presei libere după declanșarea războiului purtat de Kremlin împotriva Ucrainei.

Anul trecut, în iunie, Dmitri Muratov a vândut medalia Premiului Nobel pentru Pace 2021 la o licitație în Statele Unite obținând 103,5 milioane de dolari. Anunțul l-a făcut compania Heritage Auctions, care a organizat licitația. Numele cumpărătorului nu este cunoscut.

Întreaga sumă din vânzarea premiului urma să fie transmisă UNICEF, în sprijinul copiilor refugiați din Ucraina și familiilor acestora. Vânzarea a fost programată pentru a coincide cu Ziua Mondială a Refugiaților, care este sărbătorită pe 20 iunie.

Dmitri Muratov anunțase că va vinde medalia încă de pe 22 martie 2022, idee salutată de întregul consiliu editorial al Novaia Gazeta. Jurnalistul a primit premiul în octombrie 2021, împreună cu filipineza Maria Ressa, pentru „eforturile depuse în apărarea libertății de opinie, care este o condiție prealabilă pentru democrație și pace”.

XS
SM
MD
LG