Linkuri accesibilitate

„De la lecții m-au luat cei de la KGB”


Daniil Smetanski
Daniil Smetanski

Un elev din Rusia a fost judecat pentru distribuirea unei poze unde Putin era reprezentat în compania lui Hitler.

Elevul Daniil Smetanski, voluntar din echipa liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, a fost ridicat de forțele de ordine ruse chiar de la lecția de limbă engleză. Elevul de 17 ani a școlii nr.17 din orașul Petrozavodsk a fost supus unui interogatoriu de trei ore și a fost forțat să-și recunoască vina, fiind acuzat de „propaganda sau afișarea publică a atributelor sau simbolicii naziste”. Pe pagina lui Daniil de pe rețeaua socială VKontakte a fost găsită o distribuire a unei fotografii în care Putin este reprezentat alături de Hitler. Hitler purta uniforma cu svastică pe mânecă. Postarea data din 2013, deci avea aproape cinci ani. Daniil Smetanski a povestit detaliile acestui caz într-un interviu acordat corespondentei Radio Svoboda, Darina Șevcenko.

Daniil Smetanski: „În timpul orelor în clasă a intrat un profesor din școala noastră și m-a rugat să-l urmez. În coridor deja mă așteptau angajații din poliția criminală. Fără niciun fel de explicații aceștia mi-au spus să vin cu ei în mașină. Împreună cu mine a mers și psihologul de la școala noastră.”

Radio Svoboda: La ce vă gândeați în mașina de poliție?

Eu cred că dacă președintele nostru măreț va ajunge din nou pe tron, oamenii vor fi închiși și pentru o privire neatentă în altă parte

Daniil Smetanski: „Eram sigur că reținerea are legătură cu activitatea mea politică. Și mă temeam să voi fi închis pentru extremism. Și încă mă mai gândeam că a venit anul 1937. În școală vin angajați ai structurilor de forță, iau un elev de la lecții și îl duc într-o direcție necunoscută fără explicații. Eu cred că dacă președintele nostru măreț va ajunge din nou pe tron, oamenii vor fi închiși și pentru o privire neatentă în altă parte.

Eu am fost dus la secția de poliție de pe strada Sovietică, nr. 22 a. Acolo este amplasată filiala locală a Centrului „E”. (Centrul „E” este o abreviere folosită în limbajul vorbit pentru forțele speciale de luptă împotriva extremismului din Federaţia Rusă - n.n.). M-au dus într-un cabinet unde mi-au spus că sunt acuzat în baza articolului 20.3 - „propaganda sau afișarea publică a atributelor sau simbolicii naziste”.

Mi-au spus că în 2013 am publicat pe pagina mea din rețeaua de socializare VKontakte o postare cu o poză în care apăreau Putin și Hitler. Desenul era însoțit de un text satiric. Aveam 13 ani când am distribuit acea postare. Nici nu țin minte de ce am publicat-o și nici nu-mi amintesc dacă eu am fost cel care a distribuit-o.

O altă acuzație era că am postat pe pagina mea rezultatul testului „Cât de mare patriot al Ucrainei ești?”, iar în descrierea testului erau cuvintele „Slavă Ucrainei!”. Polițiștii mi-au spus că însăși faptul apariției acestui test pe pagina mea nu mă caracterizează deloc într-o lumină pozitivă. Și m-au întrebat de ce l-am postat. Le-am spus că îmi place Ucraina, este o țară foarte bună. Securiștii m-au întrebat atunci dacă știu ce înseamnă lozinca „Slavă Ucrainei!”. I-am întrebat același lucru, dar ei nu mi-au răspuns.

Este uimitor că angajaților Centrului „E”, care trebuie să-i prindă pe teroriști, nu le-a fost lene să studieze zece mii de postări de-ale mele din rețeaua VKontakte, iar apoi să piardă timpul cu astfel de discuții.”

Daniil Smetanski la sediul formaţiunii conduse de Alexei Navalnîi
Daniil Smetanski la sediul formaţiunii conduse de Alexei Navalnîi

Radio Svoboda: Cum ați răspuns la aceste acuzații?

Daniil Smetanski: „Am vrut să fac uz de articolul 51 al Constituției Federaţiei Ruse, care spune că nimeni nu poate fi obligat să mărturisească împotriva lui însuși. Dar cei de la Centrul „E” m-au amenințat că vor aștepta până voi face majoratul, după care voi fi judecat ca unul matur. Iar maiorul de acolo mi-a promis că dacă voi tăcea își va lua telefonul mobil cu toate parolele de la rețelele de socializare și datele personale. Sub această presiune am decis să scriu o explicație și să-mi recunosc vina.”

Radio Svoboda: Cei de la Centrul „E” v-au amenințat că veți avea probleme pe viitor?

De facto, securiștii vor să ajungă în interiorul filialei locale a partidului lui Navalnîi

Daniil Smetanski: „Ei s-au purtat relativ amabil, încercând să-mi câștige încrederea. Povesteau tot felul de lucruri denigratoare despre voluntarii din echipa locală a lui Navalnîi și despre coordonatorul acesteia Artiom Kornîșov. Spuneau că el demult i-a turnat pe toți colegii săi. Securiștii m-au întrebat și despre mama lui Artiom, se interesau dacă aceasta ia salariu de la filiala locală a partidului. Mama lui Artiom Kornîșov a venit la noi o singură dată și ne-a citit o lecție despre Constituția Federaţiei Ruse. Securiștii m-au mai rugat să le aduc materiale de promovare de la partid. Ei mi-au explicat că au nevoie de foile volante și insigne pentru colecție.

Aceste lucruri m-au făcut să ajung la concluzia că acuzația în baza articolului 20.3 era doar un pretext. De facto, securiștii vor să ajungă în interiorul filialei locale a partidului lui Navalnîi.”

Radio Svoboda: Directorul, profesorii de la școală și-au formulat în vreun fel atitudinea față de ceea ce s-a întâmplat?

Daniil Smetanski: „Nu am avut niciodată la școală probleme din cauza lui Navalnîi, chiar dacă merg la toate orele cu insigna partidului. După interogatoriu profesorul care m-a rugat să ies din clasă mi-a spus că administrația școlii a luptat mult timp pentru mine, că profesorii nu m-au predat imediat securiștilor. Însă directorul mi-a spus, atunci când mi-a fost înmânată citația la ședința comisiei pentru minori, că am comis o încălcare gravă a legii. Apropo, cei de la Centrul „E” m-au sunat și s-au oferit să mă ducă cu mașina la judecată. Dar am refuzat această ofertă stranie.”

Radio Svoboda: Ce s-a întâmplat la ședința comisiei pentru minori?

Daniil Smetanski: „Am mers acolo cu avocatul și cu bunica. Cazul meu a fost examinat de niște femei supărate din Ministerul de Interne. Acestea spuneau: „Daniil, ai comis o încălcare oribilă a legii!”. Mă simțeam trădător de patrie și ultim nemernic. Am explicat că desenul cu Hitler și Putin este un fel de umor. Mi-au răspuns că un desen umoristic poate jigni sentimentele multor oameni.

La Comisie au ridicat din nou problema Ucrainei. M-au întrebat ce mă leagă de această țară. În replică i-am întrebat de ce nu aș putea iubi Ucraina?

Membrii comisiei repetau mereu că vor foarte mult să mă pedepsească. Dar nu au reușit – avocatul Maxim Kuklinov a găsit încălcări procedurale în cazul meu și cazul a fost închis.”

Radio Svoboda: Cum a reacționat bunica la toată această situație?

Daniil Smetanski: „Ea de obicei nu se amestecă în viața mea. Bunica consideră că mă pot lămuri singur ce e bine și ce e rău. Ea și la comisie a spus că nu știe ce fac în internet, pentru că îmi respectă libertatea. În timpul procesului bunica s-a ținut bine, deja își revenise din primul șoc, când am fost ridicat de la școală și când i s-a spus că voi fi judecat pentru o postare de acum cinci ani. Atunci bunica nu s-a putut liniști mult timp și tot repeta: „Pe Daniil de la școală l-au luat KGB-iștii. Oare chiar revin represiunile?”

Radio Svoboda: Veți rămâne în continuare în filiala locală a lui Navalnîi?

Daniil Smetanski: „Pe mine această istorie nu m-a intimidat. Desigur, voi continua să fiu unul dintre cei mai activi voluntari al lui Navalnîi în Petrozavodsk. Lui Navalnîi nu i s-a permis să participe la alegerile viitoare, așa că aceste alegeri vor fi o pierdere de timp și un fals. Situația în țară devine tot mai proastă. Ultimele rămășițe ale libertății ne sunt luate. Au ajuns deja și la internet. Într-o țară normală așa ceva nu se poate întâmpla. Și eu voi face tot ce pot pentru a schimba mersul lucrurilor.”

XS
SM
MD
LG