Linkuri accesibilitate

Un jurnalist belarus, condamnat la închisoare pentru un articol despre un raid mortal al KGB-ului


Jurnalistul belarus Henadz Majeika (fotografie de arhivă)
Jurnalistul belarus Henadz Majeika (fotografie de arhivă)

Un jurnalist belarus care a scris despre un raid mortal al ofițerilor Comitetului Securității Statului (KGB) într-un apartament din Minsk în septembrie 2021 a fost condamnat la trei ani de închisoare.

Pe 23 martie, Tribunalul orașului Minsk l-a condamnat pe Henadz Majeika, fost corespondent al ediției belaruse a ziarului Komsomolskaia Pravda, cu sediul la Moscova, găsându-l vinovat de incitare la ură socială și de insultarea conducătorului autoritar Aleksandr Lukașenko.

Majeika a fost arestat în octombrie, după ce a fost extrădat din Rusia. Inițial, el a fost acuzat de incitare la ură socială. Anchetatorii au declarat ulterior că au găsit înregistrări audio în care Majeika „îl insultă pe Lukașenka” și au depus o acuzație suplimentară împotriva jurnalistului.

Majeika este unul dintre zecile de belaruși reținuți în întreaga țară pentru acuzații similare legate de un schimb de focuri de armă la Minsk, la sfârșitul lunii septembrie 2021, în care au murit un lucrător IT și un ofițer KGB.

Arestările au fost legate de comentariile postate pe rețelele de socializare cu privire la incident.

Autoritățile belaruse au blocat pagina de web a Komsomolskaya Pravda după ce a fost publicat articolul lui Majeika despre Andrei Zelțar, un angajat al companiei IT EPAM Systems, cu sediul în SUA, care a fost împușcat mortal în timpul incidentului.

Se știu puține lucruri despre incidentul armat în timpul căruia, conform versiunii oficiale, Zelțar l-ar fi împușcat și ucis pe ofițerul KGB Dzmitri Fedasiuk.

Autoritățile au susținut la vremea respectivă că „un criminal deosebit de periculos” a deschis focul asupra ofițerilor de securitate după ce aceștia s-au prezentat la apartamentul său în căutarea unor „indivizi implicați în activități teroriste”.

Lukașenko a lansat amenințări abia voalate la adresa persoanelor care postează comentarii pe rețelele de socializare în care îl laudă pe Zelțar și îl critică pe Fedasiuk, spunând: „Avem toate conturile lor și putem vedea cine este cine”.

Mai multe persoane au primit pedepse cu închisoarea în ultimele luni pentru acuzații legate de comentarii despre incident.

XS
SM
MD
LG