Linkuri accesibilitate

Un lider Hamas din Liban, ucis într-un atac aerian


Saleh al-Arouri într-o imagine de arhivă din 2017, la Cairo. (REUTERS/Amr Abdallah Dalsh)
Saleh al-Arouri într-o imagine de arhivă din 2017, la Cairo. (REUTERS/Amr Abdallah Dalsh)

Numărul doi al grupării islamiste palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis marţi seară, într-un atac aerian israelian în suburbiile capitalei libaneze Beirut, au anunţat gruparea palestiniană şi responsabili libanezi, transmite France Presse.

Saleh al-Arouri a fost ucis împreună cu gărzile sale de corp în atacul care pare să fi fost efectuat cu o dronă şi care a ţintit biroul Hamas de la periferia sudică a Beirutului. Potrivit agenţiei libaneze de presă ANI, patru persoane au fost ucise.

Gruparea Hamas, organizație considerată teroristă de SUA și Uniunea Europeană, a confirmat asasinarea lui Saleh al-Arouri şi a ameninţat Israelul că aceasta nu îi va slăbi „rezistenţa”.

„Asasinatele laşe comise de ocupantul sionist împotriva liderilor şi simbolurilor poporului palestinian în interiorul şi exteriorul Palestinei nu vor reuşi să zdrobească voinţa şi rezilienţa poporului nostru, nici să împiedice continuarea rezistenţei curajoase”, a declarat într-un comunicat un membru al biroului politic al Hamas, Ezzat al-Rishq.

Şi premierul libanez Najib Mikati a emis un comunicat, în care a acuzat Israelul de comiterea unei „noi crime”, care în opinia sa urmăreşte să „antreneze Libanul într-o nouă fază de confruntare” cu Israelul.

Acuzat de Israel că este creierul a numeroase atentate, Saleh al-Arouri a fost ales în anul 2017 adjunct al şefului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, devenind astfel oficial numărul doi al mişcării islamiste palestiniene.

După ce a stat în total aproape 20 de ani în închisorile israeliene, el a fost eliberat în anul 2010 cu condiţia să ia calea exilului, iar de atunci s-a stabilit în Liban.

În urma uciderii lui Saleh al-Arouri, liderul Hamas Ismail Haniyeh a declarat marţi că mişcarea sa „nu va fi învinsă niciodată”, după moartea adjunctului său, Saleh al-Arouri, într-un atac aerian în suburbiile sudice ale Beirutului, atribuit Israelului, notează AFP.

„O mişcare ai cărei lideri şi fondatori cad martiri pentru demnitatea poporului şi a naţiunii noastre nu va fi învinsă niciodată”, a declarat Haniyeh într-un discurs televizat.

Guvernul israelian susține că nu e responsabil de asasinarea liderului Hamas, dar un consilier de rang înalt al premierului israelian Benjamin Netanyahu a lăudat acțiunea. Consilierul israelian pe probleme de securitate Mark Regev a declarat pentru rețeaua de televiziune americană MSNBC că el crede că presupusul atac a fost îndreptat doar împotriva Hamas și nu împotriva Hezbollah, organizație pe care SUA o consideră teroristă.

Armata israeliană a declarat că „este pregătită pentru orice scenariu” după atacul din Beirut, alimentând temerile că războiul din Fâșia Gaza ar putea să degenereze într-un conflict regional mai amplu.

XS
SM
MD
LG