Linkuri accesibilitate

Un miliard pentru relansarea culturii germane


Konzerthaus - Casa Concertelor din Berlin
Konzerthaus - Casa Concertelor din Berlin

Guvernul federal a decis să stimuleze economia ţării cu 130 de miliarde euro, grav lovită de corona-pandemie. Bugetul pentru cultură a fost suplimentat cu 1 miliard de euro.

Săptămîna trecută, guvernul german a dat publicităţii un plan de redresare economică. Planul este destinat depăşirii urmărilor negative provocate de criza economică, izbucnită din cauza corona-epidemiei. Pachetul de măsuri prevede suma gigantică de 130 de miliarde de euro. Măsurile adoptate de guvern au fost sintetizate într-un document în care se prezintă cele 57 de puncte ale planului de redresare pentru anul în curs şi anul viitor.

Un miliard pentru relansarea culturii germane
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00
Link direct

Un miliard de euro este destinat relansării unor sectoare din domeniul cultural, care au avut de suferit din cauza epidemiei. Este vorba, în primul rînd, despre cinematografe, memoriale, muzee, galerii de artă, despre unele instituţii culturale, despre redacţiile unor ziare şi despre posturi de radio private.

Sprijinul acordat culturii a fost salutat aproape unanim de către asociaţii, oameni de cultură şi uniuni artistice...

Şi Monika Grütters, care deţine postul ministrului de stat pentru cultură, a salutat măsura. Bugetul curent, alocat culturii la nivel federal, este de 2 miliarde. La această sumă se mai adaugă acum încă un miliard.

La nivel federal nu există un minister al culturii, ci doar un secretariat de stat. Ministerele care se ocupă de cultură există numai în cele 16 land-uri federale. Ele stabilesc bugetele regionale şi volumul investiţiilor în cultură. Fondurile din bugetul federal, alocate culturii, curg doar spre instituţii considerate de importanţă naţională.

Într-un interviu, acordat canalului de televiziunii 3 Sat, Monika Grütters a salutat faptul că guvernul nu a uitat de rolul culturii în societate.

Zilele acestea au început să fie redeschise cinematografele. Problema principală nu este respectarea distanţei fizice din sălile de cinematograf, ci lipsa filmelor. Din cauza pandemiei agenţiile de difuzare nu dispun de filme noi. Industria cinematografică germană, practic, este blocată. Continuarea unor producţii începute stagnează din cauza reglementărilor sanitare impuse.

Alte Nationalgalerie - Vechea Galerie Naţională din Berlin
Alte Nationalgalerie - Vechea Galerie Naţională din Berlin

Teatrele se află într-o situaţie similară. Tot aşa şi orchestrele. Au fost suspendate festivalurile muzicale de vară, ca de exemplu tradiţionalul festival Wagner din Bayreuth. De asemenea, concertele de muzică distractivă.

Miliardul de euro alocat acum, nu este destinat sprijinului unor persoane care activează în domeniul cultural...

Pentru artişti, scriitori, pictori, compozitori sau cîntăreţi – deci, liberi profesioniştii din domeniul cultural-artistic - guvernul a alocat deja la sfîrşitul lunii martie un ajutor individual, direct de 5.000 de euro, limitat la trei luni.

Între altele, planul guvernului prevede şi o reducere temporară a taxei pe valoarea adăugată (TVA). Măsura intră în vigoare de la 1 iulie şi este limitată la 6 luni. De această măsură vor profita editurile şi industria cărţii, dar şi liber profesioniştii. În domeniul cultural taxa, oricum redusă, va fi de 5 procente faţă de 7. Pentru celelalte sectoare econonomice taxa a fost redusă de la 19 la 16 procente.
Previous Next

XS
SM
MD
LG