Linkuri accesibilitate

Un milionar originar din Moldova implicat în „schemele” politice ale Kremlinului | Fostul șef al SIS devine ambasador la Baku


Alexander Babakov

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața de la Radio Europa Liberă

Știrile presei moldovene

 • Milionarul rus Alexandr Babakov, originar din Chișinău, ar fi una dintre persoanele implicate în finanțarea de către Kremlin cu sute de milioane de dolari a unor partide străine pentru exercitarea influenței rusești. Mai exact, Babakov ar fi fost implicat într-o finanțare a unui partid de extremă dreaptă din Franța. Într-un articol din The Washington Post, citat de Mold-Street, se menționează că numele lui Babakov figurează alături de cel al lui Evgheni Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin”. Rusia ar fi alocat cel puțin 300 de milioane de dolari unor partide politice și candidați din peste 20 de țări în încercarea de a influența evenimente politice dincolo de granițele sale.
 • Fostul șef aș Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco, care după demisia sa la finele lunii mai a fost numit ambasador cu misiuni speciale în cadrul diplomației de la Chișinău, ar putea deveni ambasador la Baku. Portalul Realitatea relatează că o comisie parlamentară a dat aviz pozitiv la proiectul de lege ce prevede acest lucru. Esaulenco a fost director al SIS vreme de trei ani.
 • „Vreau ca oamenii din Balcanii de Vest, din Ucraina, Moldova și Georgia să știe: sunteți parte din familia noastră, viitorul vostru este în Uniunea noastră, iar Uniunea noastră nu este completă fără voi”. Este declarația președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, făcută în discursul său anual privind starea Uniunii Europene și citată de Radio Chișinău. Oficialul european a mai spus că în contextul războiul Rusiei împotriva Ucrainei a sosit timpul ca Uniunea Europeană să investească în puterea democrațiilor și în extinderea nucleului democrațiilor.
 • Prima şedinţă de judecată în care ex-preşedintele Igor Dodon va apărea în calitate de inculpat în dosarul,,Energocom” este programată pentru 26 septembrie, scrie Anticorupție.md. Nu se știe deocamdată dacă această cauză va fi examinată de un singur magistrat, sau de un complet de judecători. Igor Dodon este acuzat că și-a depășit atribuțiile de serviciu când era ministrul al Economiei și Comerțului, și că a cauzat daune de circa 124 de milioane de lei.
 • Socialiștii au eșuat în tentativa de a organiza un referendum pe tema înstrăinării Stadionului Republican din Chișinău. Grupul de inițiativă nu a reușit să prezinte până la termenul stabilit numărul de semnături necesar pentru susținerea organizării plebiscitului, scrie NewsMaker. În același timp, inițiatorii recunosc că desfășurarea referendumului nu ar fi fost în măsură să influențele decizia autorităților prin care Stadionul Republican a fost înstrăinat Statelor Unite pentru construcția unei noi ambasade.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

 • Conform aplicației de monitorizare a rețelelor Crowd Tangle, pe Facebook-ul moldovean a fost populară știrea despre cum s-a deplasat cu troleibuzul fostul președinte Igor Dodon la Centrul Național Anticorupție, unde a fost audiat de procurori.
 • O altă postare populară pe Facebook este aceea a Europei Libere care a publicat imagini video cu soldați ucraineni în teritoriile recucerite din regiunea Harkov. Kievul anunțase că armata sa a recucerit peste 20 de localități de la rușii în retragere, despre care armata rusă susține că ar fi fost una planificată din timp.
 • De atenția sporită a publicului de pe Instagram s-a bucurat știrea despre ciocnirile sângeroase de la granița dintre Armenia și Azerbaidjan, soldate cu uciderea a cel puțin 49 de militari armeni și 50 de militari azeri.

 • 16x9 Image

  Eugen Urușciuc

  Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG