Linkuri accesibilitate

Un ministru arestat la Sofia


Lacul de acumulare secat de la „Studena”, care a lăsat fără apă potabilă locuitorii din Pernik.
Fostul ministru bulgar al mediului, arestat la Sofia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct


Ministrul Mediului, Neno Dimov, a fost arestat în legătură cu criza apei la Pernik și importul de deșeuri din Italia și alte țări europene și africane. Procuratura a făcut perchiziții. Opoziția pregătește o moțiune de cenzură iar la Pernik – oraș cu peste 70 de mii de locuitori aflat la 30 de km de Sofia - au loc proteste.


Echipe ale Procuraturii specializate anticorupție conduse de noul procuror șef Ivan Gheșev au efectuat perchiziții și au confiscat documente la Ministerul Mediului. Ministrul Neno Dimov a fost adus la Procuratura pentru a depune mărturii. Mai târziu s-a anunțat arestarea sa pe o perioadă de 24 de ore care a fost prelungită pe termen nelimitat. La cererea primului ministru, Dimov a demisionat, fiind acuzat de proastă gestionare.

El este anchetat în legătură cu criza apei potabile la Pernik la care mai târziu s-a adăugat importul de deșeuri din Italia și alte țări europene și africane. Documente semnate de el au apărut în cadrul unei operațiuni antimafia în Italia.

Printre cei anchetați pentru criza apei se află fostul primar din Pernik, Viara Țerovska și prefectul regiunii Irina Sokolova, președinta organizației de femei a partidului GHERB.

Dimov a devenit ministru al mediului la propunerea partenerului mai mic la guvernare – coaliția „Patrioții uniți” constituită acum din partidul VMRO și FSN. În calitate de director al Institului pentru Politici de Dreapta a devenit cunoscut prin afirmația că teza încălzirii globale reprezintă o manipulare.


Vicepremierul și Ministru al Apărării Karakacianov, lider al VMRO, a definit acțiunile procuraturii drept o execuție publică. Reacția sa este un indiciu pentru apariția de probleme între partenerii la guvernare.

Fostul ministru al Mediului a fost supus în ultimele luni unor critici din partea opoziției și societății civile pentru absența unor măsuri reale împotrivă poluării aerului la Sofia și construcția de hoteluri în parcurile naturale de pe litoral și din munții Vitoșa și Pirin.


Anul trecut, Dimov a ignorat semnale despre reducerea, sub un sfert din volum, a apei în lacul de acumulare „Studena” și a permis folosirea sa în continuare de către Combinatul siderurgic „Stomana”. Procurorul șef a declarat că în septembrie era deja clar că apa potabilă pentru Pernik se va epuiza până la finele anului. „Situația este tragică”, a spus Gheșev.

Opoziția susține pe de altă parte că demiterea ministrului dar și acțiunile mediatizate ale procuraturii sunt numai o încercare de a evita noi proteste la Pernik, Sofia și în orașele unde sunt stocate deșeuri din import.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

XS
SM
MD
LG