Linkuri accesibilitate

Un nou punct de trecere la frontiera moldo-română | Ucraina va primi 100 de tancuri Leopard 1


În baza deciziei luată de Guvernul român, urmează să fie făcute demersurile pentru a deschide noul punct de trecere a frontierei cu Republica Moldova, Bumbăta – Leova.
În baza deciziei luată de Guvernul român, urmează să fie făcute demersurile pentru a deschide noul punct de trecere a frontierei cu Republica Moldova, Bumbăta – Leova.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Portalul newsmaker.md scrie că Guvernul României a aprobat, prin hotărâre, deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat cu Republica Moldova, Bumbăta – Leova, precum şi înființarea Punctului Vamal de Frontieră Bumbăta. Jurnaliștii îl citează pe purtătorul de cuvânt al executivului român, Dan Cărbunaru, care a menționat că decizia a fost luată pentru fluidizarea traficului transfrontalier la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi Republica Moldova. Potrivit lui, urmează să fie făcute demersurile pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei cu Republica Moldova, Bumbăta – Leova, precum şi înfiinţarea Punctului Vamal de Frontieră Bumbăta, în sectorul unui pod flotant care va fi instalat între cele două localităţi: Bumbăta, România, respectiv Leova, Republica Moldova.
  • Marin Pavlescu, tânărul hărțuit în armată după ce s-a aflat despre identitatea sa sexuală, anunță că a dat în judecată Ministerul Apărării și Brigada nr. 2, titrează Ziarul de Gardă. Tânărul susține că până în prezent unii angajați ai instituțiilor respective nu i-au prezentat scuze, așa cum a recomandat Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Reporterii amintesc că în noiembrie 2021, Marin Pavlescu făcea public un mesaj video în care anunța că nu vrea să se întoarcă în armată, după ce acolo s-a aflat despre identitatea sa sexuală, iar el nu se mai simte în siguranță, pentru că este zilnic hărțuit.
  • Agenția de presă „IPN” informează că de la declanșarea războiului din Ucraina, 56 de copii ucraineni s-au născut în spitalele municipale din Chișinău, 582 de refugiate gravide fiind monitorizate de medici. Copiii refugiați beneficiază gratuit de aceeași gamă de servicii medicale ca și copiii Republicii Moldova, notează reporterii, adăugând că prin intermediul Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Primăriei Chișinău au fost distribuite pachete cu scutece și hrană pentru copii.
  • Uniunea Europeană așteaptă ca Republica Moldova să-și sporească eforturile în lupta cu corupția și să facă pași decisivi în acest sens, scrie Radio Chișinău, cu trimitere la declarația comună în urma celei de-a șaptea reuniuni a Consiliului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Jurnaliștii îl citează pe expertul Vladislav Gribincea, care susține că transparența decizională, aplicarea sancțiunilor dure, precum și implicarea activă a societății civile reprezintă principalele elemente ce trebuie să se regăsească în procesul de combatere a corupției. „Ministerul Justiției are, pe alocuri, o abordare extrem de formalistă față de anumite lucruri. Nu se rezolvă totul prin adoptarea unei legi. Cred că, comunicarea cu oamenii din sistem – judecătorii, procurorii, insuflarea faptului că suntem de bună credință și că nu vrem să vă subminăm independența este un alt element care lipsește”, a mai menționat Gribincea.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Moldoveancă stabilită în Turcia: „Sunt prieteni care și-au pierdut familiile, mulțumesc Domnului că în familia mea totul e bine. Cel mai mult m-am bucurat că trăiesc”. Este o postare a ProTV Chișinău, printre cele mai populare pe Facebook-ul moldovean, un material video în care reporterii mai notează că moldoveni stabiliți în Turcia, în orașe aflate la câteva sute de kilometri de epicentru cutremurelor, s-au refugiat la periferii, la case pe pământ, de teama unor replici.
  • Pe Instagram a trezit interes sporit o postare a Europei Libere, în care se spune că ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a efectuat o vizită-surpriză la Kiev, unde a anunțat că Ucraina va primi peste 100 de tancuri de luptă de tip Leopard 1, mai vechi, de la Germania și alte două țări europene.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG