Linkuri accesibilitate

Un oficial american cere acțiuni ferme pentru a contracara dezinformarea rusă și chineză în Balcanii de Vest


James Rubin, trimisul special al SUA și coordonator al Centrului de angajament global al Departamentului de Stat, în timpul interviului acordat RFE/RL la Pristina, 11 aprilie.
James Rubin, trimisul special al SUA și coordonator al Centrului de angajament global al Departamentului de Stat, în timpul interviului acordat RFE/RL la Pristina, 11 aprilie.

Țările din Balcanii de Vest sunt vulnerabile la dezinformarea rusă și chineză, a declarat la 11 aprilie, într-un interviu acordat RFE/RL, un diplomat american a cărui activitate constă în expunerea și contracararea propagandei străine.

„O mare parte” a acestei propagandei provine din Serbia, spune diplomatul american.

James Rubin, coordonator al Centrului de angajament global al Departamentului de Stat al SUA, a declarat că distribuirea dezinformării și a propagandei din Serbia este o problemă majoră care trebuie rezolvată.

Întrebat ce crede despre RT Balkan, un proiect online în limba sârbă lansat în noiembrie de către operațiunea media controlată de statul rus, cunoscută anterior sub numele de Russia Today, Rubin a declarat: „Nu am dori să vedem Russia Today sau publicații rusești (de propagandă) nicăieri în lume. Am dori ca acestea să fie închise”.

Rubin a declarat că Occidentul a înțeles cu greutate pericolele dezinformării și manipulării informațiilor nu numai din partea Rusiei, ci și din partea Chinei. „Ei cheltuie de foarte mulți ani miliarde și miliarde de dolari pe proiecte în domeniul informațional. Și cred că trebuie să depunem și noi mai mult efort", a spus el.

Uniunea Europeană a interzis emisiunile RT și Sputnik, un alt organ media de stat al Rusiei, în martie 2022, la doar câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina. Cam în același timp, Google Europe a anunțat că blochează canalele YouTube asociate cu RT și Sputnik.

Rubin spune că nu este un secret că există instituții în Balcanii de Vest care repetă minciunile și dezinformările rusești. El a dat ca exemplu relatările despre armele biologice din Ucraina, spunând că acestea au fost respinse de Convenția privind armele biologice de la Geneva. „Toate aceste exemple de dezinformare categorică în Balcanii de Vest sunt, din păcate, prea grosolane și prea răspândite, a declarat Rubin, vorbind pentru RFE/RL la Pristina. „Am venit aici pentru a vorbi cu guvernele care pot face ceva în această privință”.

Rubin, care a vizitat Muntenegru la 10 aprilie și a călătorit în Macedonia de Nord la 11 aprilie, recunoaște că este o problemă dificilă și a spus că Statele Unite „nu sunt perfecte” în propria abordare, dar Washingtonul ar dori să vadă că guvernele din Balcanii de Vest fac mai mult. „Am dori să le vedem înființând entități guvernamentale care pot începe să examineze și să analizeze această problemă, astfel încât să încercăm să o stopăm”, a spus Rubin.

Măsurile pe care le pot lua includ etichetarea conturilor guvernamentale străine ca atare și asigurarea transparenței proprietăților media deținute de străini, a spus el. „Oamenii nu ar trebui să creadă că acesta este doar un chinez obișnuit care spune sau scrie ceva pe net....Ar trebui să știe că este un cont guvernamental”, a spus Rubin.

Rubin mai spune în interviul acordat RFE/RL că secretarul de stat american Antony Blinken l-a selectat pentru postul de coordonator al Centrului de angajament global deoarece dorește ca Statele Unite să își intensifice eforturile împotriva propagandei și dezinformării.

„Secretarul Blinken consideră că aceasta este o amenințare reală și semnificativă pentru lume și a subliniat că acest lucru se întâmplă în fiecare zi în întreaga lume”, a spus el.

XS
SM
MD
LG