Linkuri accesibilitate

Un oficial ONU cere Rusiei să permită accesul în sudul Ucrainei afectat de inundații


Coordonatoarea umanitară a Națiunilor Unite pentru Ucraina, Denise Brown (a treia dreapta), și alți oficiali ONU vizitează orașul Herson, afectat de inundații, în sudul Ucrainei, pe 10 iunie.
Coordonatoarea umanitară a Națiunilor Unite pentru Ucraina, Denise Brown (a treia dreapta), și alți oficiali ONU vizitează orașul Herson, afectat de inundații, în sudul Ucrainei, pe 10 iunie.

Regiunile ucrainene continuă să se lupte cu efectele devastatoare ale ruperii unui baraj important de pe fluviul Nipru, la 6 iunie, care a ucis zeci de persoane.

Alte persoane sunt încă dispărute și accesul în zonă este complicat din cauza luptelor și a ceea ce Națiunile Unite afirmă că ar fi obstrucționismul Rusiei.

Coordonatoarea Națiunilor Unite pentru Ucraina, Denise Brown, s-a plâns la sfârșitul zilei de 18 iunie că guvernul rus „a refuzat până acum cererea noastră de a avea acces în zonele aflate sub controlul său militar temporar” în regiunile afectate, dar că ONU „va continua să se implice pentru a obține accesul necesar”.

„Îndemnăm autoritățile ruse să acționeze în conformitate cu obligațiile lor în temeiul dreptului umanitar internațional”, a declarat Brown. „Ajutorul nu poate fi refuzat oamenilor care au nevoie de el”.

Pe lângă inundarea a zeci de comunități și a mii de locuințe, prăbușirea barajului a întrerupt alimentarea cu energie electrică și accesul la apă potabilă, precum și distrugerea culturilor agricole și provocarea unui dezastru ecologic de amploare.

Există indicii că o parte din apa din rezervorul barajului Kakhovka este încă disponibilă, dar nu este clar dacă nivelul este suficient de ridicat pentru a o pompa în vederea utilizării la centrală, a precizat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) la 16 iunie într-o declarație.

Oficialii ucraineni au declarat la sfârșitul săptămânii trecute că bilanțul victimelor în urma ruperii barajului a crescut la 16 morți în regiune. Oficialii din teritoriile ocupate de Moscova au raportat la rândul lor alte 29 de persoane moarte.

Peste 3600 de persoane au fost evacuate din zonele inundate din regiunile Herson și Nikolaev, în timp ce 31 de persoane erau încă dispărute, a declarat Ministerul ucrainean de Interne pe Telegram în seara zilei de 17 iunie.

New York Times a citat dovezi care sugerează că distrugerea uriașului baraj Kakhovka, situat într-o zonă controlată de Rusia în Ucraina, a rezultat în urma unei explozii interne declanșate de Rusia, care controlează barajul și zona înconjurătoare încă de la începutul conflictului.

XS
SM
MD
LG