Linkuri accesibilitate

Un om singur împotriva unui război neprovocat


Maiorul Vladimir Bilevic interogat de poliție la Belgorod, Rusia. Imagine de arhivă.
Maiorul Vladimir Bilevic interogat de poliție la Belgorod, Rusia. Imagine de arhivă.

„Umblu prin oraș din momentul în care Putin a trimis trupele în Ucraina, asta este uniforma mea de zi cu zi. Merg oamenii și mă întreabă de ce sunt așa îmbrăcat. Da, mulți strigă că sunt trădător. Foarte mulți. Unde sunt lozincile voastre Nu vom uita, unde vă este 9 Mai și vorbele că nu mai vreți război?”

Maiorul Vladimir Bilevici, de 54 de ani, este pilot militar în rezervă. Poartă o vestă reflectorizantă pe care scrie „Nu războiului” prin orașul rusesc Belgorod, din apropierea graniței cu Ucraina. A fost pilot militar în URSS și apoi în Federația Rusă până în 2004, și este originar din Ucraina, regiunea Ivano-Frankivsk.

Nu poate vorbi fără lacrimi în ochi despre ceea ce se întâmplă în Ucraina, care pentru el este totul. A decis ca până se termină războiul declanșat de ruși în Ucraina să-i sensibilizeze pe oamenii din orașul în care s-a stabilit după ce s-a pensionat.

„Ne-am schimbat, nu mai suntem pacifiști? Acum societatea salută războiul, nu un război de apărare. Nimeni nu ne-a atacat, nimeni nu are de gând să ne atace”.

Protestul lui, echivalent al expresiei un singur ostaș pe câmpul de luptă, nu i-a reușit însă. A fost luat pe sus pe polițiști, care i-au întocmit un proces verbal, l-au amenințat cu o lege contra promovării însemnelor naziste și au încercat să-l determine să scrie o declarație că ar fi manifestat pentru bani, la solicitarea a ceea ce autoritățile de la Moscova numesc „agenții străini” de la Radio Europa Liberă. De atunci Vladimir Bilevici nu mai poartă vesta sa reflectorizantă cu mesajele anti-război, își face griji pentru soție și soacră.

Radio Europa Liberă a vorbit cu câțiva locuitori din orașul Belgorod despre protestul individual al aviatorului în rezervă. Unii îl susțin, dar mulți sunt pentru război îl desconsideră pe Vladimir și cer ca polițiștii să-l rețină.

„Uniunea Sovietică s-a destrămat, au trecut 30 de ani. E o perioadă lungă de atunci, a crescut o generație. Nu poți să faci nimic cu forța, înțelegeți, sunt alți oameni! Asta îmi amintește despre un cuplu divorțat, în care el își aduce în discuție o anumită supărare și vrea s-o readucă acasă cu forța pe fosta soție. Mai bine interacționați omenește și ea va reveni de bună voie! Oamenii trăiesc în Europa fără granițe...”

Maiorul Vladimir Bilevici este convins că atunci când vor începe să curgă înștiințările despre deces și sicriele de zinc, rușii își vor schimba opiniile despre război și vor înțelege că au fost duși de nas. Este inevitabil, spune aviatorul în rezervă. Când își vor plânge fiii omorâți, mamele îl vor blestema pe Putin. Cetățenii fostei URSS au trecut prin toate astea, morți care nu există, dar care au fost înmormântați departe de ochii lumii. De aceea, el cere oprirea acesyui război.

XS
SM
MD
LG