Linkuri accesibilitate

Un război îndelungat în Ucraina sau o soluție negociată?


Un tanc rusesc distrus în apropierea capitalei ucrainene Kiev
Un tanc rusesc distrus în apropierea capitalei ucrainene Kiev

Perspectiva unui război îndelungat în Ucraina îngrijorează pentru că asta înseamnă mai multe victime, intrarea într-un impas economic global și potențialul escaladării și extinderii confruntării.

Nici Vladimir Putin și nici președintele Ucrainei, Zelenski, nu par înclinați către negocieri – Putin crede că timpul lucrează în favoarea lui, în timp ce ucrainenii vorbesc acum nu doar despre respingerea atacurilor rusești, dar și recâștigarea controlului asupra Crimeei și altor teritorii în prezent ocupate de Rusia.

Fostul diplomat american Ian Kelly declarară pentru Associated Press că este greu de imaginat „cum se poate obține o soluție negociată la acest punct”. El continuă: „Nici una dintre părți nu este dispusă să oprească luptele și cea mai probabilă consecință este un război care să continue timp de cel puțin doi ani”. Kelly mai spune că pentru Putin a renunța ar fi „sinucidere politică”.

Aceeași concluzie l-a făcut luna trecută pe ministrul american al apărării să declare că obiectivul nu este doar ajutorarea Ucrainei pentru a se apăra, dar și „slăbirea” Rusiei până la punctul în care aceasta nu mai prezintă o amenințare.

Președintele Biden a spus și el că Putin nu mai are o ieșire acum și că Statele Unite trebuie să decidă ce au de făcut în aceste condiții.

Președintele Franței a mizat în aceste luni pe o soluție negociată, stând de vorbă în repetate rânduri cu Vladimir Putin.

Statele Unite sunt sceptice cu privire la o astfel de posibilitate, dar susțin că ucrainenii trebuie să fie cei care decid dacă se angajează în negocieri.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a spus: „Strategia noastră este să avem grijă ca Ucraina să iasă victorioasă”, explicând că obiectivul este întărirea poziției Ucrainei la masa negocierilor, în condițiile în care Rusia plătește un preț în creștere pentru agresiune.

Țări din vecinătatea Ucrainei susțin că important este și cum va fi rezolvată această criză pentru că dacă Putin obține fie și o parte din ceea ce-și dorește se va simți tentat să repete poate și cu mai multe ambiții, ceea ce face acum.

XS
SM
MD
LG