Linkuri accesibilitate

Un rus suspectat în SUA de eludarea sancțiunilor fuge din arestul la domiciliu în Italia


Artyom Uss a fost arestat în octombrie pe un aeroport din Milano, la cererea Statelor Unite. La scurt timp după ce a fost reținut, un tribunal din Moscova a emis un mandat de arestare pe numele lui Uss, acuzându-l de spălare de bani. (fotografie ilustrativă)

Artiom Uss, fiul unui guvernator regional rus, urma să fie extrădat din Italia în Statele Unite pentru a fi acuzat de încălcarea embargoului împotriva Venezuelei și de fraudă bancară și a evadat din arestul la domiciliu din apropiere de Milano, a anunțat presa italiană la 23 martie.

Uss a dispărut după ce și-a scos o brățară electronică, au precizat rapoartele publicațiilor La Republica, La Stampa și ANSA, adăugând că poliția îl caută. Oficialii italieni nu au făcut încă o declarație cu privire la această situație.

Cu două zile mai devreme, un tribunal din Milano aprobase o moțiune de extrădare a lui Uss în Statele Unite, unde ar putea sta zeci de ani după gratii, dacă ar fi condamnat.

Uss a fost arestat în octombrie pe un aeroport din Milano, la cererea Statelor Unite. La scurt timp după ce a fost reținut, un tribunal din Moscova a emis un mandat de arestare pe numele lui Uss, acuzându-l de spălare de bani. Măsura părea să aibă ca scop evitarea extrădării sale în Statele Unite.

Uss, al cărui tată, Aleksandr Uss, ocupă funcția de guvernator al regiunii ruse Krasnoiarsk Krai din 2018, a cerut să fie predat autorităților ruse în ianuarie. Tribunalul din Milano i-a respins cererea și, la 21 martie, a aprobat extrădarea sa în Statele Unite sub acuzația de încălcare a embargoului împotriva Venezuelei și de fraudă bancară.

Însă instanța s-a pronunțat împotriva predării sale pentru acuzațiile de contrabandă cu tehnologie militară în Rusia și spălare de bani. Judecătorii au scris într-o declarație că au refuzat extrădarea din cauza lipsei de probe pentru prima acuzație și a problemei dublei incriminări pentru cea de-a doua.

Procurorii americani au declarat în octombrie că un alt suspect în cazul lui Uss, Iuri Orehov, a fost arestat în Germania.

Un rechizitoriu cu 12 capete de acuzare a fost prezentat pe 19 octombrie în fața unei instanțe federale din Brooklyn, New York. Cei doi bărbați, alături de alți trei cetățeni ruși - Svetlana Kuzurgașeva, Timofei Teleghin și Serghei Tuliakov- și doi cetățeni venezueleni - Juan Fernando Serrano Ponce și Juan Carlos Soto - au fost inculpați pentru intermedierea unor tranzacții petroliere ilicite pentru o companie energetică venezueleană.

Potrivit comunicatului, Uss și Orehov dețineau Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH (NDA GmbH), care a cumpărat tehnologii militare americane și tehnologii cu dublă utilizare, inclusiv semiconductori și microcipuri utilizate în avioane militare, sisteme de rachete, muniție modernă, radare și sateliți. Kuzurgașeva a ocupat funcția de director executiv al companiei.

Articolele cumpărate în Statele Unite de către compania în cauză au fost apoi transmise către companii rusești - Radioavtomatika, Radioexport și Abtronix - deținute de Telegin și Tulyakov.

Biroul procurorului general al SUA a declarat că articolele au fost descoperite în vehicule militare rusești și în echipamente capturate de forțele ucrainene în timpul agresiunii continue la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit documentelor de punere sub acuzare, Uss și Orehov au folosit, de asemenea, NDA GmbH pentru a introduce ilegal sute de milioane de tone de petrol din Venezuela în companii din China și Rusia, inclusiv una care ar putea avea legătură cu oligarhul rus Oleg Deripaska, care se află sub sancțiunile SUA și ale Uniunii Europene din cauza războiului Rusiei din Ucraina.

XS
SM
MD
LG