Linkuri accesibilitate

2019 - anul schimbărilor substanțiale în viața politică românească


Președintele României Klaus Iohannis (centru) și premierul Ludovic Orban (dreapta), 22 decembrie 2019
Președintele României Klaus Iohannis (centru) și premierul Ludovic Orban (dreapta), 22 decembrie 2019

O simplă schiță de bilanț pentru 2019 arată că a fost un an care a adus schimbări substanțiale în viața politică românească. A fost, mai întâi, un an electoral. Alegerile europarlamentare ne-au oferit o primă surpriză: a câștigat Partidul Național Liberal, iar alianța USR-PLUS, formată din două partide tinere, a obținut un scor neașteptat de bun, grație căruia i-ar fi depășit probabil pe social-democrați dacă votul din diaspora s-ar fi desfășurat în condiții normale.

2019 - un scurt bilanț
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct

Înfrângerea PSD la europarlamentare anunța dezastrul de la alegerile prezidențiale din toamnă. Președintele Iohannis a fost reales de o manieră categorică, iar candidatul PSD obținea cel mai slab scor pe care l-a înregistrat vreodată partidul la prezidențiale. De notat totuși că Viorica Dăncilă, deși cu o prestație lamentabilă ca prim-ministru, a primit voturile a peste trei milioane de români, ceea ce înseamnă că nucleul dur al partidului rezistă în continuare.

Dragnea, socotit omul cel mai puternic din România, a ajuns peste noapte un simplu deținut...


Între timp, imediat după europarlamentare, fostul președinte al social-democraților, Liviu Dragnea, intrase la închisoare: o lovitură teribilă, care s-a reflectat cu siguranță și în degringolada de la alegeri. Dragnea, socotit omul cel mai puternic din România, a ajuns peste noapte un simplu deținut.

Cele mai spectaculoase răsturnări de situație se datorează însă liderului liberal Ludovic Orban. El a reușit în toamnă, stabilind inteligent alianțe fie și efemere, să sfărâme în parlament guvernul Dăncilă și apoi să obțină validarea unui guvern liberal minoritar.

Iau naștere, din acest punct, o serie întreagă de întrebări: va rezista guvernul Orban? Vom avea alegeri anticipate? Se va trece la alegerea primarilor în două tururi? Întrebări cu atât mai vitale cu cât anul viitor vom avea alte două scadențe electorale, alegerile locale și alegerile parlamentare. Să adaug că președintele Iohannis se arată tot mai implicat și mai prezent pe scena politică. El poate juca un rol important în evoluția societății românești, dacă tendințele manifestate în 2019 se vor confirma.

Previous Next

XS
SM
MD
LG