Linkuri accesibilitate

Un sfert din adăposturile antiaeriene din Ucraina nu sunt funcționale, în urma unei inspecții rapide


Criminaliștii transportă către ambulanță cadavrul unei fete ucise în timpul unui atac cu rachete rusești pe 1 iunie, în Kiev.

În urma unei inspecții rapide a adăposturilor antiaeriene din Ucraina, la 3 iunie, s-a constatat că aproape un sfert dintre acestea erau fie blocate, fie inutilizabile.

Ministerul de Interne a raportat că au fost inspectate „peste 4.800” de adăposturi și s-a constatat că 252 erau blocate, în timp ce 893 au fost considerate „nepotrivite pentru utilizare”.

Într-o postare pe Telegram în aceeași zi, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că autoritățile au primit „peste o mie” de plângeri din partea publicului cu privire la adăposturile antiaeriene blocate sau inadecvate.

Președintele Volodimir Zelenski a ordonat inspecția tuturor adăposturilor antiaeriene din Ucraina după ce o fetiță de 9 ani, mama ei și o altă femeie au fost ucise de fragmente de rachetă care au căzut după ce nu au putut intra într-un adăpost din Kiev, care ar fi fost blocat în timpul unui atac rusesc.

Decesele au stârnit un val de proteste publice.

Zelenski a declarat pe 1 iunie că le-a ordonat ministrului industriilor și ministrului său de interne să efectueze „un audit complet al adăposturilor antiaeriene”.

Poliția a deschis o anchetă penală privind cele trei decese în apropierea unei clinici medicale din cartierul Desnyan din Kiev, pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra capitalei ucrainene de la începutul lunii mai.

Parchetul General a declarat că patru persoane au fost reținute în legătură cu adăpostul închis al unității medicale. Acestea se confruntă cu acuzații penale.

Într-un mesaj video publicat la sfârșitul zilei de 1 iunie, Zelenski a afirmat că adăposturile „trebuie să rămână accesibile. Niciodată nu ar trebui să mai vedem o repetare a situației care a avut loc noaptea trecută în Kiev”.

El a sugerat că autoritățile locale ar putea fi urmărite penal pentru că nu au pus adăposturile la dispoziția locuitorilor.

„În cazul în care această obligație nu este îndeplinită la nivel local, este de datoria directă a organelor de aplicare a legii să intenteze urmărirea penală”, a spus Zelenskiy în mesajul său video de noapte.

Prim-ministrul Denis Șmihal a declarat că guvernul său se va asigura că cei care pun oamenii în pericol din cauza „neglijenței lor” vor fi pedepsiți.

„Pedeapsa va fi severă, astfel încât astfel de cazuri flagrante să nu se mai repete”, a declarat Șmihal.

Oficialii au anunțat că inspectează, de asemenea, adăposturile din Lvov, Vinniția și Nikolaev, în sudul Ucrainei.

XS
SM
MD
LG