Linkuri accesibilitate

Un „Skripal bulgar”? Noi dezvăluiri în cazul otrăvirii producătorului de arme Ghebrev


Emilian Ghebrev
Emilian Ghebrev

Presa bulgară a publicat noi date despre otrăvirea producătorului bulgar de armament Emilian Ghebrev, pe care unii îl numesc „un Skripal bulgar” – o aluzie la fostul agent secret rus otrăvit cu „Novicioc”, împreună cu fiica lui, în martie anul trecut, în Anglia.

Ziarul „24 ceasa” a publicat informații despre prezența la Sofia a celui de al treilea prezumptiv participant la atacul împotriva agentului dublu rus Skripal și a fiicei sale Iulia. Este menționată ancheta comună a serviciilor secrete bulgare și britanice.

Agentul Serviciului de informații al armatei ruse cu numele fals Fedotov a închiriat, în aprilie 2015, o cameră la hotelul sofiot „Orbita”, unde se află unul din birourile producătorului de armament bulgar.

Emilian Ghebrev a leșinat în finalul unei cine cu parteneri polonezi și ruși într-un restaurant aflat în apropierea hotelului. Câteva ore mai târziu, fiul său și unul din directorii firmei au ajuns la spital cu simptome identice.

Anchetatorii britanici au stabilit că cel puțin un cetățean rus, în afara de Fedotov, s-a aflat în Bulgaria în perioada care a precedat otrăvirea lui Ghebrev, scrie „24 ceasa”.

Încă atunci, exportul de muniții în Ucraina s-a aflat pe lista cu eventuale motive care stau la baza otrăvirii.

Un alt motiv se bazează pe ipoteza că atacul poate fi o acțiune solitară a unor agenți ai serviciilor ruse fără sancțiune de sus. Companii private de armament ar fi comandat înlăturarea lui Ghebrev ca o reacție la încercarea acestuia de a prelua exportul unor tipuri de muniții în Afganistan, Africa și India.

Despre cele două ipoteze au vorbit ex-ministrul apărării și ambasador al Bulgariei la NATO, Boiko Noev, și fostul general din Serviciul de informații externe Todor Boiadjiev.

Prezența agentului Fedotov în Bulgaria coincide nu numai cu atacul împotrivă lui Ghebrev, dar și cu două explozii la uzinele de armament Sopot. Una din versiunile anchetatorilor a fost sabotaj din partea unor concurenți.

Noev a declarat azi că aşteaptă apariția în spațiul public a unor nume noi de cetățeni ruși prezumptivi agenți care s-au aflat în Bulgaria în timpul exploziilor. El a adăugat: „Exista fapte care duc la concluzia că persoane legate de Rusia participă la activități îndreptate împotrivă industriei bulgare de armament”.

Ministrul Apărării, Krasimir Karakacianov, a negat o eventuală conexiune rusă. El a adăugat însă că, în ultimii 30 de ani, multe țări au încercat să preia locul Bulgariei pe piața internațională de armament.

XS
SM
MD
LG