Linkuri accesibilitate

Un subiect pus în surdină la summitul G20: asasinarea lui Jamal Khashoggi


La summitul G20 de la Buenos Aires
La summitul G20 de la Buenos Aires

O reacția internațională pe ansamblu prudentă față de Arabia Saudită și prințul Mohammed Bin Salman.

In contextul omoririi ziaristului saudit Jamal Khashoggi, opinia publica internationala se intreba cum vor reactiona lideri din lume la prima aparitie publica internationala a printului saudit Mohammed Bin Salman, banuit ca ar fi fost implicat in asasinat. Ce s-a intimplat la reuniunea G20 de la Buenos Aires unde Salman a fost prezent? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

In ciuda ororii stirnite de asasinat, liderii din lume s-au abtinut sa-si exprime public sentimentele, in prezenta printului saudit, in Argentina. Premierul britanic, Theresa May i-a cerut lui Salman sa investigheze pina la capat, cu implicatia ca ar trebui sa se acuze pe sine. Aceste declaratii ale doamnei May s-au incadrat in peisajul general, in care lideri din lume nu au gasit o formula optima de a se raporta la cele intimplate.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, nu s-a referit de loc la Arabia Saudita sau la prinț cind a vorbit despre asasinarea lui Jamal Khashoggi. El s-a multumit sa abordeze apararea libertatii presei si siguranta ziaristilor.

Reactia internationala pe ansamblu a fost prudenta. Statele Unite si Canada au impus sanctiuni impotriva sauditilor implicati in omor, in timp ce Uniunea European a impus interdictii de calatorie. Germania a oprit vinzarile de arme catre Arabia Saudita. Dar tarile occidentale s-au abtinut de la masuri mai drastice, cum ar fi expulzarea unor diplomati.

Arabia Saudita neaga ca prințul Mohammad Salman ar fi implicat. Intr-o declaratie de presa, secretarul de stat american Mike Pompeo a negat ca ar exista informatii ale serviciilor specializate care stabilesc o legatura intre prinț si crima. Asta in ciuda stirii ca CIA-ul, agentie condusa in trecut de Pompeo, ar fi stabilit ca este probabil ca Salman sa fi ordonat asasinatul, tinind cont ca 11 mesaje ale acestuia catre seful echipei care l-a ucis pe Jamal Khashoggi ar fi fost interceptate, acestea fiind transmise in interval de citeva ore, inainte si dupa asasinat.

Presedintele Trump, care si el a incercat sa nege implicarea directa a lui Mohammad Salman a evitat totusi sa fie vazut cu acesta la summitul G20 de la Buenos Aires, asta spre deosebire de presedintele Rusiei care a facut gesturi vizibil foarte prietenesti la adresa printului saudit. Presedintele Turciei, Erdogan a cerut la o conferinta de presa ca aceia banuiti de implicare sa fie extradati in tara sa, pe teritoriul careia s-a comis crima.

Presedintele Frantei si premierul canadian sustin ca l-au abordat pe Salman cu privire la Jamal Khashoggi si la dezastrul umanitar in urma campaniei saudite din Yemen, dar nu este clar cu ce rezultate.

XS
SM
MD
LG