Linkuri accesibilitate

Un tribunal din Italia a aprobat extrădarea în SUA a fiului guvernatorului unei regiuni rusești


Artiom Uss (arhivă)
Artiom Uss (arhivă)

O curte de apel din orașul italian Milano a aprobat cererea de extrădare a lui Artiom Uss, fiul guvernatorului regiunii ruse Krasnoiarsk, în Statele Unite, unde ar putea fi condamnat la 30 de ani de închisoare, fiind acuzat de evaziune și spălare de bani.

Ziarul La Repubblica informa pe 21 martie că Uss, în vârstă de 41 de ani, a fost plasat în arest la domiciliu în apropiere de Milano.

Uss a fost arestat în octombrie la cererea Statelor Unite. La scurt timp după ce a fost reținut pe aeroportul Malpensa din Milano, un tribunal din Moscova a emis un mandat de arestare pe numele lui Uss, acuzându-l de spălare de bani. Măsura părea să aibă ca scop evitarea extrădării sale în Statele Unite. Uss a cerut să fie predat autorităților ruse în ianuarie.

Biroul procurorului american a anunțat în octombrie că un alt suspect în cazul lui Uss, Iuri Orehov, a fost arestat în Germania.

Rechizitoriul cu 12 capete de acuzare citit pe 19 octombrie în fața unei instanțe federale din Brooklyn, New York, îi acuză pe cei doi bărbați împreună cu alți trei cetățeni ruși - Svetlana Kuzurgașeva, Timofei Teleghin și Serghei Tuliakov.

În plus, doi cetățeni venezueleni - Juan Fernando Serrano Ponce și Juan Carlos Soto - au fost acuzați de intermediere de tranzacții petroliere ilicite pentru o companie energetică venezueleană.

Potrivit comunicatului, Uss și Orehov dețineau Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH (NDA GmbH), care a cumpărat tehnologii militare americane și tehnologii cu dublă utilizare, inclusiv semiconductori și microcipuri care sunt utilizate în avioane militare, sisteme de rachete, muniție modernă, radare și sateliți. Kuzurgașeva a ocupat funcția de director executiv al companiei.

Articolele cumpărate în Statele Unite de către compania în cauză au fost apoi trimise către companii rusești - Radioavtomatika, Radioexport și Abtronix - deținute de Telegin și Tulyakov.

Biroul procurorului general al SUA a declarat că articolele au fost descoperite în vehicule militare rusești și în echipamente capturate de forțele ucrainene în timpul agresiunii continue la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit documentelor de punere sub acuzare, Uss și Orekhov au folosit, de asemenea, NDA GmbH pentru a face contrabandă ilegală cu sute de milioane de tone de petrol din Venezuela către companii din China și Rusia, inclusiv una care ar putea avea legătură cu oligarhul rus Oleg Deripaska, pus pe listele de sancțiuni ale SUA și Uniunii Europene din cauza războiului Rusiei în Ucraina.

Aleksandr Uss, tatăl lui Artyom, este guvernator al Krasnoiarsk din 2018.

XS
SM
MD
LG