Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticorupţie.md


Invitata rubricii este Mariana Colun.

Un ziar în fiecare seară: Anticorupţie.md
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:47 0:00
Link direct



Accesați portalul Anticoruptie.md pentru a afla că fostul director al Fabricii de vinuri din localitatea Trușeni, Vadim Iordache, învinuit de sustragerea fondurilor de la această întreprindere, rămâne în libertate. La 12 ani după ce pe numele lui Iordache a fost intentat un dosar penal pentru escrocherie, justiția nu poate lua o decizie definitivă în acest dosar. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md.

Iordache este învinuit că a transferat, într-un cont din Belgia, 130 de mii de dolari pentru procurarea utilajului pentru întreprindere. În realitate, contul a fost deschis pe numele fratelui său care locuia în această țară. Din acest cont, banii au fost transferați în contul unei firme din Galați, România, de unde a fost și procurat utilajul, doar că în valoare de 30 de mii de dolari.

În 2007, pe numele lui Iordache a fost intentat un dosar penal, învinuitul fiind achitat ulterior de instanța de fond. În 2011, la cinci ani după ce i-a fost intentat dosarul, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe Vadim Iordache la nouă ani de detenție. Curtea Supremă de Justiție a trimis dosarul la rejudecare în instanța de apel. De atunci justiția bate pasul pe loc, iar magistrații nu pot lua o decizie în privința lui Iordache. Detalii, pe Anticoruptie.md.

Un alt subiect se referă la reacția Procuraturii Anticorupţie la o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice. Procuratura Anticorupție a luat atitudine în urma publicării anchetei „Istoria unei mite pentru procurori”, realizată de CIJM.


Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, ne-a comunicat că a fost pornit un dosar penal în baza celor relatate în anchetă. În investigație a fost folosită o înregistrare video, făcută cu camera ascunsă, în 2015. O fostă procuroră din sectorul Râșcani al Chişinăului primește o sumă mare în euro și promite că va fi rezolvată o problemă. De fapt, mita ar fi fost destinată unor procurori anticorupție pentru eliberarea și scoaterea de sub urmărire penală a omului de afaceri Gheorghe Vîrtosu din satul Mălăești, raionul Orhei, suspectat de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Cazul a fost denunțat la Procuratura Anticorupție, prin intermediul Ministerului de Interne, la începutul anului 2016, însă dosarul a fost mușamalizat.

Vă amintim că dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.

XS
SM
MD
LG