Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticorupţie.md


Invitata rubricii de astăzi este Mariana Colun.

„Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi despre hoțul în lege Vladimir Moscalciuc, alias Makena, condamnat la 19 ani de pușcărie, care ar putea fi eliberat condiționat înainte de termen, dacă Curtea de Apel Chișinău va menține decizia Judecătoriei Chișinău, care i-a redus termenul cu șase ani și șase luni din cauza că a fost deținut în condiții inumane. Avocații au mai cerut instanței de apel să țină cont și de Hotărârea CEDO din 3 octombrie 2019, prin care s-a constatat că Moscalciuc a stat ilegal în arest preventiv mai mult de doi ani. Detalii, pe Anticoruptie.md.

Un ziar în fiecare seară: Anticorupţie.md
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:43 0:00
Link directUn alt subiect se referă la Petru Colun, comandant de pluton în cadrul Inspectoratului Național de Patrulare (INP), care ar fi cerut mită de 700 de euro de la un șofer, iar pe un alt conducător auto l-ar fi înjurat necenzurat și a refuzat, timp de trei săptămâni, să-i restituie automobilul. Ambele cazuri au fot sesizate pe Harta Corupției, iar Petru Colun a respins acuzațiile. Serghei Cușnir este șofer de microbuz pe ruta Chișinău-Orhei. Bărbatul susține că, în luna august, a fost oprit pentru verificări de către un echipaj de patrulare. Agenții de circulație i-au scos numărul de înmatriculare pe motiv că ar fi schimbat motorul unității de transport. Bărbatul afirmă că a mers la Petru Colun să-i restituie numărul la mașină, iar acesta ar fi cerut de la el 700 de euro. Cușnir a mai spus că s-a adresat inițial la Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) a Ministerului de Interne, dar fără succes. Atunci a depus plângeri în diferite instituții ale statului, ca în cele din urmă să fie contactat telefonic de către un ofițer de la SPIA, care l-a informat că „a luat atitudine față de plângerea sa”. Șoferul a precizat că i-a fost restituit numărul de înmatriculare, abia în luna octombrie, iar în noiembrie a fost audiat de SPIA și informat că pe numelui lui Colun a fost pornită o cauză penală. Alte detalii, pe Anticoruptie.md.


Dintr-un alt articol aflați că Denis Guzun, numit judecător acum câteva luni la Judecătoria Chișinău, a fost implicat, pe când avea 21 de ani, într-un accident de mașină, în urma căruia a decedat o femeie. Deși experții au constatat că impactul putea fi evitat dacă Guzun nu ar și depășit limita de viteză, acesta a fost absolvit de pedeapsă de procurorii din Strășeni și judecătorul Ghenadie Morozan, iar victima a fost găsită vinovată. Denis Guzun este fiul magistraților Ion și Maria Guzun. Potrivit ordonanței de încetare a urmăririi penale, semnată de procurorul Nicu Șendrea, accidentul s-a produs, în seara de 13 aprilie 2009, la intrarea în satul Căpriana. În urma tamponării automobilelor de model BMW 520 și Toyota Corola, a decedat o femeie de 29 de ani. Denis Guzun a declarat ofițerilor de urmărire penală că se deplasa cu viteza de 90 km pe oră și a văzut un automobil care a încercat să facă o manevră în intersecție. A încercat să frâneze, însă nu a reușit. Alte detalii aflați pe Anticoruptie.md.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG