Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „anticorupție.md”


Invitatul de astăzi este jurnalista Mariana Colun.

Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi cum milioane de lei din bugetul statului se scurg anual pe mașini de lux cu care se plimbă funcționari din ministere și departamente. De ani buni, majoritatea banilor alocați pentru automobilele de stat au un singur beneficiar - holdingul DAAC Hermes SA, condus de Vasili Chirtoca, ales local în Consiliul Municipal Chişinău din partea PCRM. Întâmplător sau nu, mai mulți demnitari moldoveni dețin acțiuni la această companie, astfel încât, indirect, banii publici ajung și în buzunarele lor. Achizițiile de mașini nu s-au oprit nici în timpul moratoriului din 2016, când, din cauza crizei, autoritățile au decis să stopeze procurările de bunuri și servicii. Într-un raport al Curții de Conturi făcut public la sfârșitul lui 2016, este indicat că autoritățile au redirecționat mijloacele financiare alocate pentru realizarea activităților stabilite în documentele strategice în scopuri neprevăzute. Bunăoară, IGP, fără nicio justificare, a achiziționat cinci automobile în valoare totală de 600 de mii de lei, din contul resurselor destinate amenajării spațiilor pentru asistența și audierea copiilor. Radiografia făcută de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice demonstrează că unele autorități cumpără mașini chiar dacă nu au nevoie de ele. Este exemplul Consiliul Raional Ialoveni, care, în 2014, a achiziționat patru automobile, fără ca achiziția să fi fost planificată. Singurul argument al autorităților a fost faptul că au beneficiat de o promoție. Detalii, pe portalul Anticoruptie.md.

Un alt subiect se referă la noua comisie de etică și conduită profesională a judecătorilor formată din cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, care vor trebui să emită recomandări pentru judecători cu referire la dilemele sau problemele ce țin de interpretarea și aplicarea prevederilor Codului de etică și conduită profesională a judecătorilor, asta chiar dacă ei înșiși au fost implicați anterior în probleme de integritate, potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice.

La rubrica „Bloguri” veți găsi câteva postări ale deputatului Grigore Cobzac, sub genericul „Hânceștenii trebuie să știe”, în care parlamentarul, ex-președinte al Consiliului Raional Hâncești, face lumină asupra mai multor cazuri de abuz, corupție și gestionare ineficientă a banilor publici din localitate.

Dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.

XS
SM
MD
LG