Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticorupție.md


Invitata rubricii este jurnalista Mariana Colun.

Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi o anchetă despre afacerea unor moldoveni conectați la gruparea criminală Patron. Sub pretextul deschiderii unei zone de agrement pe malul Prutului, aceștia au amenajat o structură portuară în zona Giurgiulești, care a provocat statului român pagube de jumătate de milion de euro. Vas Internațional Plus SRL a semnat în 2010 un contract cu o agenție de stat din Moldova pentru a amenaja o zonă de agrement pe malul Prutului. Afaceriștii au obținut, în 2015, de la statul moldovenesc, în condiții suspecte, dreptul să construiască un debarcader, pentru transportul fluvial, fără acceptul autorităților române. Angajații Apelor Române spun că, în decurs de trei ani, această construcție portuară a dus la intensificarea eroziunii pe malul drept al Prutului, care costă statul român jumătate de milion de euro. Detalii, pe Anticoruptie.md.

Un alt articol îl are în vizor pe Ion Apostol, primarul democrat al comunei Trușeni, învinuit de abuz într-un dosar privind înstrăinarea terenurilor, care, după patru luni de detenție în izolatorul Centrului Național Anticorupție, a fost eliberat joi, 11 octombrie. Edilul a venit în aceeași zi la locul de muncă și a declarat subalternilor că își reia activitatea. Iurie Madan, consilier în Consiliul comunal Trușeni, ne-a declarat că astăzi este ultima zi în care putea să se prezinte Apostol la lucru pentru a nu-și pierde mandatul. Potrivit Anastasiei Mihălceanu, responsabilă de relațiile cu publicul în cadrul Procuraturii Anticorupție, Ion Apostol a fost eliberat după ce instanța de judecată a respins demersul procurorilor privind prelungirea mandatului de arestare și a dat curs demersului înaintat de partea apărării.

Tot pe portalul Anticoruptie.md puteți afla cum sunt pregătiți profesorii din Telenești de ședința din teritoriu a Guvernului Republicii Moldova. Portalul Anticoruptie.md a primit de la un grup de manageri ai instituțiilor de învățământ din raionul Telenești un mesaj prin care aceştia sunt chemați la ședința Cabinetului de miniștri, care urma să aibă loc vineri, la Telenești. Mesajul pare să fi parvenit de la Direcția raională de Educație, care le cere managerilor instituțiilor de învâțământ să fie prezenți în mod obligatoriu și să nu pună întrebări. Mesajul integral îl găsiți pe portalul nostru.

Dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG