Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Anticorupție.md”


Invitata emisiunii este Mariana Colun.

„Citiți pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigaţii Jurnalistice despre incidental cu implicarea a doi jurnaliști de investigație din Grecia, Aggelos Provolisianos și Triantis Vangelis, care au fost reținuți, miercuri seara, de Poliția de Frontieră la Aeroportul Chișinău, și luați la întrebări mai bine de jumătate de oră. Aceștia au fost anunțați de polițiști că nu le este permis accesul în țara noastră întrucât nu au acreditare pentru a-și desfășura activitatea jurnalistică. Cei doi au fost eliberați abia după implicarea Ambasadorului Greciei în Moldova, cu sediul la Kiev. Reprezentanți ai Poliției de Frontieră de la Aeroportul Chișinău au declarat pentru Anticorupție.md că a fost un control de rutină, cetățenii greci fiind rugați să răspundă la mai multe întrebări. Pentru alte detalii, accesați portalul Anticoruptie.md.

Un alt articol se referă la fostul șef al Academiei de Științe. Cu doar două săptămâni înainte de începerea procesului penal în care sunt învinuiți de abuz în serviciu soții academicieni Gheorghe și Maria Duca, fostul președinte al Academiei de Științe a Moldovei bate pragurile instanțelor, contestând acțiunile procurorilor care i-au instrumentat dosarul. Gheorghe Duca a declarat pentru Anticoruptie.md că pledează nevinovat. El a precizat că a fost nevoit să se retragă din administrația Academiei de Științe din două motive – agravarea stării de sănătate, după ce a suportat un ictus cerebral, și dosarul intentat pe numele său și al soției sale. Detalii, pe Anticorupție.md.

La rubrica dosare de corupție, citiți și despre dosarul ex-primarului Dorin Chirtoacă. La mai puțin de două săptămâni după ce a anunțat că pleacă în concediu pentru îngrijirea copilului, magistratul Alexandru Negru s-a răzgândit și a revenit la muncă, reluând examinarea dosarului penal în care fostul primar al Capitalei, Dorin Chirtoacă, este învinuit de abuz de serviciu. Judecătorul a explicat că a depus cerere pentru concediu din motive familiale și din aceleași motive a decis să revină la muncă. Pe de altă parte, Dorin Chirtoacă susține că Alexandru Negru ar fi încercat să scape de dosar, dar a fost obligat să-l ducă până la capăt la comanda președintelui Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Fostul edil a solicitat recuzarea magistratului. Alte detalii, pe Anticoruptie.md.

La rubrica investigații găsiți patru anchete ce conțin detalii despre parlamentarii nou-aleși. Constatăm, între altele, că o bună parte din cei care au acces în Parlament au figurat în anchetele reportericești care au scos la iveală interesele ascunse și schemele de corupție în care au fost implicați. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au radiografiat și vă prezintă cine sunt, ce averi și ce interese au noii deputați din cele patru partide care au format Legislativul.

Dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, vă încurajăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri pot deveni subiecte ale unor investigații jurnalistice.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG