Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticorupție.md


Invitata este Mariana Colun de la anticoruptie.md:

Accesând portalul Anticorupție.md al Centrului de Investigații Jurnalistice puteți afla că ex-vicepreședintele Partidului Democrat, Serghei Iaralov, este cea de-a doua persoană care a obținut în mod fraudulos identitate dublă în Republica Moldova, ca și șeful său de partid, Vladimir Plahotniuc. Numele fals al lui Serghei Iaralov este Serghei Haikin. Centrul de Investigații Jurnalistice a obținut copia ordonanței prin care Serghei Iaralov și Vladimir Plahotniuc sunt cercetați într-un dosar penal. Numele lui Serghei Iaralov și al lui Vlad Plahotniuc figurează într-un dosar penal pornit de Procuratura Anticorupție la 29 octombrie 2019, după ce Serviciul de Protecție Internă și Anticorupție al MAI, condus pe atunci de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a prezentat procurorilor mai multe materiale cu privire la dubla identitate a celor doi lideri ai Partidului Democrat, formațiune care s-a aflat la putere în ultimii ani. În Ordonanța privind începerea urmăririi penale, emisă de procurorul anticorupție Grigore Potoran, se menționează că angajații Agenției Servicii Publice au acționat în complicitate și în interesul unui grup criminal atunci când au perfectat acte liderului PD, Vlad Plahotniuc, și lui Serghei Iaralov. Mai multe detalii despre dosar, pe Anticoruptie.md.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:51 0:00
Link direct

La rubrica știri citiți despre Ion Olari, un bărbat cu nevoi speciale din Chișinău, care, fiind nemulțumit că n-a primit cei 700 de lei promiși de șeful statului cu ocazia sărbătorilor de iarnă, a încercat să protesteze la Președinție, dar a fost împiedicat de către forțele de ordine. Bărbatul a declarat că nu-i rămâne altceva decât să-l dea în judecată pe Igor Dodon pentru că acesta nu și-a respectat promisiunea. Ion Olari a venit luni dimineață în sala de audiență a Președinției în speranța că va fi primit de cineva din funcționari. Omul a adus cu el o scrisoare semnată de Igor Dodon, în care acesta îl felicită cu ocazia sărbătorilor de iarnă și îi comunică, că toți pensionarii și persoanele cu dizabilități vor primi un ajutor unic de 700 de lei. Olari spune că a așteptat să primească banii, apoi s-a adresat și la asistența socială, dar nu s-a regăsit în liste, chiar dacă i-a fost expediată și lui felicitarea din partea șefului statului. După ce a stat aproape trei ore în sala de audiență, Ion Olari a anunțat că declară greva foamei și a încercat să întindă un cort la intrarea în Președinție, în speranța că va fi observat de șeful statului. Cu ce s-a încheiat protestul bărbatului, aflați pe portalul nostru.

A încercat să protesteze la Președinție, dar a fost împiedicat de către forțele de ordine...


Un alt subiect îi are în vizor pe socrii procurorului general-adjunct, Ruslan Popov și averea acestora. Oameni simpli, muncitori, au dus un trai modest și e puțin probabil că au avut resurse să-l ajute pe ginere să-și ridice o gospodărie de milioane, sunt de părere locuitorii satului Utkonosovka (anterior Erdec-Burnu), raionul Ismail, Ucraina, localitatea de baștină a avocatei Iulia Popov, soția procurorului. O echipă a portalului Anticoruptie.md s-a deplasat în satul socrilor lui Ruslan Popov, situat la o distanță de circa 250 kilometri de Chișinău, pentru a verifica declarațiile funcționarului cum că a fost ajutat de socrii săi care ar fi avut o afacere profitabilă cu sere. Ce au descoperit reporterii, aflați pe Anticorupție.md.

Dacă ați fost victima sau martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului sau dacă aveți informații despre aranjarea unor licitații sau irosirea banilor publici, vă îndemnăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.

XS
SM
MD
LG