Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticorupție.md


Invitata emisiunii este Mariana Colun.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:42 0:00
Link direct


„Aflaţi de pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigaţii Jurnalistice cine este și ce spune șeful de la SPIA, învinuit de procurori de abuz în serviciu și îmbogățire ilicită. Colonelul Ruslan Ghenciu, șef de direcție în cadrul Serviciului Protecție Internă și Anticorupție a Ministerului de Interne (SPIA), va sta următoarele 30 de zile în arest la domiciliu. Ofițerul este învinuit de procurori de infracțiuni de corupție, spălare de bani și îmbogățire ilicită. Ghenciu pledează nevinovat și susține că dosarul i-a fost fabricat de procurori după ce a investigat mai multe cazuri de corupție cu implicarea unor ofițeri de rang înalt din poliție.

Potrivit procurorilor, Ruslan Ghenciu ar fi primit mită de 1.000 de euro de la un agent economic ce asigura activitatea unui cazinou, pentru ca acesta să evite răspunderea penală. Într-un alt caz, Ghenciu este suspectat că ar fi făcut presiuni asupra unui agent de circulație, pentru a-l determina să nu întocmească proces verbal pe numele unui șofer, care a încălcat regulile de circulație. Ruslan Ghenciu a declarat pentru Anticorupție.md că dosarul i-a fost fabricat de procurori la comandă pentru a-l înlătura de la investigarea unor cazuri de corupție în care figurează nume sonore din organele de drept. Mai multe detalii aflați la rubrica dosare de corupție.

Tot la rubrica dosare de corupție citiți despre ex-președintele fostei Comisii Naționale de Integritate Anatolie Donciu, care a schimbat tabăra. Acesta a revenit în avocatură. În prezent, el apără interesele persoanelor cu probleme de integritate. Donciu a fost surprins la un proces contravențional la Judecătoria Chișinău, unde a venit să-l apere pe șeful Centrului de sănătate din satul Copăceni, raionul Sângerei, Constantin Frumusachi, învinuit de procurori de conflicte de interese. Șeful instituției medico-sanitare este acuzat că, în 2018, a semnat șapte ordine, inclusiv de salarizare și promovare în privința soției sale. Aceasta îi este subalternă, iar Frumusachi nu a anunțat autoritatea superioară ierarhic. Procurorul a solicitat ca Frumusachi să fie amendat cu 3.000 de lei și să i se retragă dreptul de a ocupa funcții de conducere pe un termen de un an. Completul de judecată a pus în discuție posibilitatea lui Anatolie Donciu de a participa în calitate de avocat la acest proces. Fostul președinte a declarat că a expirat termenul de un an, prevăzut de lege, în care nu a avut dreptul să apere funcționarii cu probleme de integritate. Anatolie Donciu a declarat pentru Anticoruptie.md că nu vede conflicte de interese în activitatea clientului său.

În curând pe portalul nostru va fi publicată o anchetă în care vor arăta cum ajung în spitale medicamente și utilaje de calitate dubioasă. Medicamente cu eficiență redusă, instrumente chirurgicale ruginite sau tifon sintetic pentru sălile de operaţie. În secolul XXI astfel de cazuri încă se mai întâlnesc în spitalele din Republica Moldova. Experții susțin că o parte din vină o poartă legislaţia, care admite principiul „cel mai mic preţ posibil” la achiziţiile publice. Potrivit statisticilor Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), graţie aplicării acestui principiu de desemnare a câştigătorilor licitaţiilor, numai anul trecut s-au făcut economii de peste 84 de milioane de lei la achiziţionarea centralizată a medicamentelor şi articolelor parafarmaceutice necesare pentru anul 2019. În timp ce responsabilii se laudă cu economii, medicii bat alarma şi spun că nu toate medicamentele îi pot ajuta pe pacienţi să învingă boala. Mai multe detalii, în curând, pe Anticoruptie.md.

De asemenea, vă invităm să citiți săptămâna viitoare o anchetă despre un nou tip de business, deschis în regiunea transnistreană. Producerea de criptovalută, cea mai nouă afacere high-tech din regiunea separatistă transnistreană este gestionată de holding-ul Sheriff și foști lucrători ai instituțiilor de forță ale Federației Ruse. Rețeaua de ferme de mining din stânga Nistrului este gestionată și controlată de regimul separatist de la Tiraspol. Actorii și firmele implicate în schemă au afaceri în domeniul energetic, al telecomunicațiilor, internetului și televiziunilor rusești în Crimeea și Occident.

Vă amintim că dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG