Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticorupție.md


Invitata emisiunii este Mariana Colun.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00
Link direct


„Citiți pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice continuarea unei anchete ample despre afacerile aleșilor locali abonate la stat. Reporterii au radiografiat afacerile cu statul a peste o mie de consilieri raionali și continuă să scoată la iveală interesele acestora față de banii publici, dar și schemele prin care resursele publice ajung la partidele aflate la guvernare. Ca și în cazul consilierilor din alte raioane, despre care am scris în achetele anterioare, firmele unor consilieri raionali din Soroca, Telenești, Ungheni, Strășeni și Ștefan-Vodă și ale familiior acestora sunt preferatele autorităților locale. Consiliile raionale de multe ori organizează tendere „cu noroc” pentru membrii săi. În unele cazuri, culoarea de partid pare să fie decisivă la atribuirea câștigătorilor tenderelor publice, în altele contractele sunt atribuite fără asigurarea principiilor de transparență și concurență în achizițiile publice, așa cum prevede legea. Detalii pe Anticoruptie.md.

Un alt subiect îl are în vizor pe fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu. Acesta a revenit, la începutul săptămânii curente, la locul de muncă, după o perioadă de suspendare de peste 4 ani, timp în care a fost urmărit penal și judecat pentru abuz de serviciu. Vrânceanu a fost repus în funcție la 23 aprilie 2019 de către Judecătoria Chișinău. Deși decizia este cu drept de contestare în Curtea de Apel Chișinău, instanța de fond a dispus executarea imediată. Instanța a dispus ca lui Vrânceanu să-I fie achitat salariul pentru perioada de 12 martie 2018 – 23 aprilie 2019.

La rubrica știri citiți despre constatarea ANI, din care reiese că procurora care a indicat în declarația de avere 10.000 de lei pentru un automobil de lux nu a încălcat legea. Procurora anticorupție Victoria Furtună nu a încălcat regimul juridic de declarare a veniturilor și intereselor personale atunci când a indicat în declarația de avere că automobilul de model Mercedes E 250 CDI, produs în 2012, a fost procurat în 2013 cu 10.000 de lei (500 de euro). Constatarea aparține Autorității Naționale de Integritate (ANI), care face referință la un contract de vânzare-cumpărare semnat de procuroră.

Într-un răspuns la o sesizare semnat de către președinta ANI, Rodica Antoci, se arată că instituția pe care o conduce a verificat datele din declarația de avere și interese personale a Victoriei Furtună și „s-a determinat că au fost depuse în termen și corespund cerințelor de formă și conținut”. Alte detalii pe Anticoruptie.md.

Tot la rubrica știri aflați că toate instanțele vor putea desfășura procese de judecată prin internet, adică la distanță, în procesele în care sunt judecați deținuții, fără ca aceștia să fie prezenți în sala de ședințe. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să permită instanțelor să utilizeze aplicația de teleconferință pentru a reduce cheltuielile pentru transportarea deținuților și a „eficientiza procesele cu participarea deținuților”. Apărători ai drepturilor omului spun că există riscuri de încălcare a dreptului deținuților la apărare. Pentru detalii citiți știrea integral.

Vă amintim că, dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului vă încurajăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri pot deveni subiecte ale unor investigații jurnalistice.”

XS
SM
MD
LG