Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticorupție.md


Invitata emisiunii este Mariana Colun.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00
Link direct


„Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi o anchetă despre „cadoul” Guvernului pentru nou-născuți. Hăinuțe la prețuri exagerate și de calitate îndoielnică a oferit Guvernul, în ultimile cinci luni, drept cadouri pentru nou-născuți, în cadrul Campaniei „O nouă viață”. Firma care a câștigat licitația este specializată în IT și ar fi făcut economii de peste opt milioane de lei în urma îndeplinirii acestui contract. În timp ce experţii afirmă că banii publici au fost irosiţi în van, ministerul de resort afirmă că nu sunt probleme. Detalii pe Anticoruptie.md.

O altă investigație se referă la paza principalelor instituții de stat, asigurată de firme cu trecut penal din anturajul lui Vlad Plahotniuc și al hoţului în lege Makena. Două întreprinderi private din cele peste o sută care prestează servicii de pază și detectiv câștigă de mai mulți ani licitații avantajoase pentru asigurarea pazei instituțiilor de stat. Una dintre firme aparține unei companii off-shore, afiliată liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, iar cealaltă este a unui fost polițist, care ar avea legături cu autoritatea criminală Vladimir Moscalciuc, alias Makena. Companiile, deși sunt vizate în scheme dubioase, dosare de tortură, aplicarea forței, interceptări abuzive și alte fapte grave, au mână liberă să păzească instituțiile publice, inclusiv cele din domeniul justiției, în pofida interdicțiilor din lege. Investigarea acestui caz a pornit de la o sesizare pe Harta Corupției. Pentru detalii, citiți articolul integral.

La rubrica dosare de corupție aflați despre cazul lui Oleg Ursachi, un bărbat din Chișinău, care riscă să facă câțiva ani de închisoare și să achite peste 21 de mii de lei pentru retrovizorul spart de la automobilul Mercedes al unui student care este fiul procurorului anticorupție Gheorghe Ciobanu. Bărbatul consideră că ancheta a fost influențată de către părintele pretinsei victime. Feciorul procurorului susține că a fost agresat în trafic și vinovatul trebuie să răspundă. Bărbatul care se simte nedreptățit a făcut o sesizare pe Harta Corupției. Detalii pe portalul nostru.

La rubrica știri citiți și despre amenda în valoare de 1.800 de lei primită de Valeri Klimenko, președintele de onoare al Paridului Șor, pentru că l-a agresat pe activistul Anatol Mătăsaru în timp ce acesta filma, pentru portalul Anticoruptie.md, o acțiune de protest a formațiunii politice în fața sediului Comisiei Electorale Centrale. Decizia a fost luată de poliție, după ce activistul a protestat solitar la mai multe instituții, acuzând poliția că timp de cinci luni nu a elucidat cazul.

Dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.”

XS
SM
MD
LG