Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticorupție.md


Invitata emisiunii este Marina Ciobanu.

„Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi despre afacerea pe bani publici a unor apropiați ai prim-ministrului. Cuscrul premierului Pavel Filip a început o relație fructuoasă cu statul după anul 2016, când cei doi au devenit rude. Dumitru Vicol și firma sa, Monicol SRL, s-au abonat la banii publici și, în ultimii ani, compania a beneficiat de sume generoase de la stat pentru dezvoltarea afacerii din domeniul agriculturii. Grosul banilor livrați de Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) către firma rudei premierului coincide cu anul căsătoriei celor doi copii. Valoarea subvențiilor pe care le-a primit Monicol din partea AIPA este una incertă. Detalii, pe Anticoruptie.md.

Un alt articol îl are în vizor pe Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție. El infirmă presupusa complicitate cu milionarul Andrei Tranga, învinuit de Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS) de tentativă de preluare a unei afaceri prin șantaj. Fostul șef al Procuraturii Anticorupție a făcut această declarație fiind întrebat de reporterul portalului Anticoruptie.md. Deși a evitat să vorbească mai mult, el a menționat că nu are nicio implicare în dosarul Tranga și că toate acuzațiile care i se aduc sunt „aberații totale”. Pentru alte detalii, citiți articolul integral.

La rubrica știri citiți de ce Reforma judecătorească prin reducerea numărului de instanțe de la 48 la 15 s-a dovedit a fi ineficientă și a dus la o infrastructură aglomerată. Până în prezent, nu s-a angajat niciun donator să finanțeze restructurarea infrastructurii instanțelor. Chiar dacă anterior, UE avea planuri pentru finanțarea construcției a trei judecătorii, cifrată la aproximativ 15 milioane de euro, evoluțiile recente din R. Moldova au pus în regim de așteptare sprijinul respectiv. În același timp, guvernele din ultimii ani au subestimat considerabil timpul și costurile necesare pentru proiectarea și construcția noilor clădiri pentru judecătorii. Constatările fac obiectul unui raport al Băncii Mondiale privind cheltuielile publice în sectorul justiției. Alte detalii puteți afla citind articolul integral.

Dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, vă încurajăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri pot deveni subiecte ale unor investigații jurnalistice.”

XS
SM
MD
LG