Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticorupție.md


Invitata emisiunii este Mariana Colun.

„Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi despre cum a ajuns un apropiat al lui Plahotniuc să asigure curățenia în structurile bugetare. O firmă gestionată din umbră de oameni din anturajul lui Vladimir Plahotniuc a câștigat în ultimii doi ani cele mai bănoase licitații pentru salubrizarea instituțiilor statului.

Este vorba de întreprinderea Proterra Grup SRL, în spatele căreia stă omul de afaceri Iurie Luncașu, un apropiat al liderului PDM. În 2018 Proterra Grup a semnat contracte în sumă de peste 20 de milioane de lei pentru prestarea serviciilor de curățenie în unele instituții ale statului, iar contractele pe care le-a câştigat de la începutul anului curent au depăşit suma de 26 milioane de lei. Firma a ieşit în evidenţă şi prin contestaţiile pe care le depune şi în baza cărora a reuşit să preia mai multe tendere câştigate iniţial de alte companii.

Investigaţia a fost realizată în baza unei sesizări pe harta corupţiei. Dacă și dvs ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, de asemenea le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri pot servi drept punct de pornire în cazul unor anchete jurnalistice.

Un alt subiect se referă la fostul șef al Poliției criminale din Hâncești, Ion Cojocaru, învinuit că a ucis vara trecută un tânăr de 20 de ani la o piscină. Acesta urmează să fie eliberat din arest preventiv. Pe data de 21 iunie se va împlini un an de la plasarea lui Cojocaru în arest, iar legislația nu permite deținerea persoanei învinuite în arest preventiv pe un termen mai mare de un an. Alte detalii, pe Anticoruptie.md.

Tot la rubrica dosare de corupție aflați ultimele noutăți din dosarul pe numele fostului edil al capitalei. Ultima ședință de judecată în dosarul parcărilor cu plată, în care este cercetat Dorin Chirtoacă, s-a transformat în scandal, cu acuzații reciproce între magistrați și apărare, după ce președintele completului de judecată, Alexandru Negru, a refuzat să amâne ședința, așa cum au cerut avocații fostului edil. De ce aflați pe Anticoruptie.md.

La rubrica știri citiți despre demisiile în lanț din ultimele zile. Una dintre ele este cea a lui Vladimir Baldovici, directorul Agenției Proprietății Publice, demis joi de Guvernul Sandu, pentru că Agenția pe care a condus-o ar fi admis tranzacții dubioase și privatizări ilegale. Demnitarul a fost vizat în câteva anchete ale Centrului de Investigații Jurnalistice. El s-a aflat de mai multe ori în situație de conflict de interese, iar companiile pe care le administra deschis sau din umbră ar fi fost avantajate la mai multe licitații publice sau obțineau contracte grase în condiții de netransparență. Alte detalii, pe portalul nostru.”

XS
SM
MD
LG