Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticorupție.md


Invitata serii este Mariana Colun.

„Accesați portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice pentru a citi despre cazul a doi minori dintr-o localitate din raionul Căușeni, care sunt bănuiți că ar fi violat o femeie. Unul dintre minori este chiar fiul victimei, iar altul nu este la prima încercare de acest fel. Anterior el ar fi abuzat sexual o fetiță de 10 ani, dar a scăpat nepedepsit. Consătenii celor doi se arată îngrijorați că minorul ar putea scăpa basma curată și de această dată, iar dosarul va fi mușamalizat. Despre acest caz, un grup de cetățeni a sesizat pe Harta Corupției, de pe portalul Anticoruptie.md. În sesizarea postată pe portalul nostru un grup de consăteni de-ai victimei scriu că unul dintre bănuiți ar fi violat o minoră de 10 ani, dar nu a ajuns în instanța de judecată, pentru că ar fi oferit o sumă impunătoare de bani oamenilor legii. Oamenii nu-și pot explica acest fapt, dar presupun că și de această dată băiatul ar putea scăpa basma curată. Surse anonime ne-au confirmat că minorul este bănuit de viol într-un dosar penal care acum e pe rol, dar și în primul caz minorul a fost cercetat în stare de libertate. Alte detalii, pe Anticoruptie.md.

Un alt articol o are în vizor pe magistrata Renata Popescu-Baltă de la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău, care a fost anterior sancționată cu 3 mii de lei pentru că nu a depus Declarația de avere și interese personale pentru anul 2018. Consiliul Superior al Magistraturii nu a luat atitudine față de abaterea judecătoarei. În procesul-verbal cu privire la contravenţie, întocmit în septembrie 2019, inspectorul de integritate Sergiu Popa a constatat că magistrata „nu a depus declarația de avere și interese personale anuală pentru anul 2018, având obligația de a o depune până la 31 martie 2019”. La 25 noiembrie 2019, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, i-a aplicat Renatei Popescu-Baltă o amendă contravențională în sumă de trei mii de lei. Procesul de judecată a avut loc în lipsa magistratei, care „fiind citată legal, nu s-a prezentat și nu a expediat în adresa instanței o careva înștiințare privind imposibilitatea de a se prezenta la ședința de judecată și nu a solicitat amânarea examinării cauzei”. Alte detalii, aflați pe portalul nostru.

Dintr-o altă știre aflați că magistrații de la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău i-au redus cu 1.927 de zile termenul de detenție al liderului interlop Vladimir Moscalciuc, alias Makena, pentru că ar fi fost deținut în condiții inumane și degradante. Totodată, instanța a dispus ca statul să-i acorde o despăgubire de 350 de lei pentru șapte zile petrecute în condiții care nu au putut fi luate în calcul. Decizia a fost luată de magistratul Veniamin Chihai pe data de 3 iulie, în vaza unei plângeri depuse cu un an în urmă de către avocatul lui Moscalciuc, Oleg Mîța, care a solicitat reducerea termenului pentru clientul său cu 3.083 de zile. Instanța a constatat că Moscalciuc a fost deținut timp de 1.157 de zile în condiții inumane în Penitenciarul nr.13 și a aplicat formula de reducere cu trei zile pentru fiecare 10 zile de detenție, iar pentru șapte zile rămase a decis recompensarea bănească cu 50 de lei pentru o zi. Mai multe detalii, pe Anticoruptie.md.

Dacă ați fost victima sau martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului sau dacă aveți informații despre aranjarea unor licitații sau irosirea banilor publici, vă îndemnăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri pot ajunge subiectele unor investigații jurnalistice.”

XS
SM
MD
LG