Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticoruptie.md 


Invitata rubricii este Mariana Colun.

„Citiți pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice o anchetă despre vendeta romilor de la Nisporeni. Cel puțin 30 de persoane din satul Vulcănești din raionul Nisporeni și-au abandonat casele, fiind nevoite să apuce calea pribegiei. Oamenii au fost izgoniți din sat, după ce o rudă de-a lor l-a împușcat pe un consătean. Pentru că autoritățile locale nu se prea implică în soluționarea problemelor din această localitate, romii își fac singuri dreptate, după legea lor. Casele celor izgoniți au fost vandalizate și incendiate, iar oamenilor le este frică de răzbunarea rudelor bărbatului ucis și din această cauză nu se apropie de sat. Autoritățile locale au reacționat doar după ce reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au început să investigheze cazul. Cum, aflați pe Anticorupție.md.

La rubrica dosare de corupție aflați despre răsturnarea de situație în cazul șefului pieței „Curcubeu”. Magistrații Curții Supreme de Justiție au admis recursul avocatului șefului Pieței „Curcubeu”, Serghei Cosovan, și au casat decizia Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău, din noiembrie 2018. Totodată, judecătorii au dispus rejudecarea cauzei de aceeași instanță, în alt complet de judecată. Decizia integrală a CSJ fost pronunțată la 8 august curent.

În motivarea deciziei, Colegiul penal lărgit al CSJ a ajuns la concluzia că instanța de apel nu a elucidat fapte importante pentru soluționarea justă şi promptă a cauzei lui Serghei Cosovan. De asemenea, CSJ susține că magistrații nu au pătruns în esența problemei și au acceptat concluzii de ordin general, statuate de prima instanța, cu privire la conținutul probelor administrate şi cercetate în cadrul ședinței de judecată, fapt care a dus la pronunțarea unei hotărâri insuficient motivate. Alte detalii, pe Anticoruptie.md.

La rubrica știri aflați despre inițiativa unor parlamentari de a propune noi candidaturi la funcția de judecători ai Curții Constituționale din partea Parlamentului. Deputații Vlad Batrîncea, Alexandru Slusari și Mihai Popșoi au venit joi cu o inițiativă legislativă în adresa Comisiei juridice numiri și imunități din Parlament, prin care au propus alți doi candidați la funcția de judecători ai Curții Constituționale decât cei desemnați de Comisie la 24 iulie curent. Este vorba despre ex-magistrata Domnica Manole și fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere. Pentru a ajunge în plenul Parlamentului și a fi supusă votării, inițiativa trebuie să obțină raportul Comisiei juridice numiri și imunități. Președintele Comisiei, Sergiu Litvinenco, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md, că până în acest moment nu există un astfel de raport. Detalii din cariera celor doi candidați, pe Anticoruptie.md

Dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, vă îndemnăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru, iar cele mai relevante cazuri pot fi reflectate în anchetele redactate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.”

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG