Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Anticoruptie.md”


Invitata rubricii de astăzi este Mariana Colun.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:19 0:00
Link direct„Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi o anchetă despre culisele unor licitații pentru procurarea ambulanțelor. Cetățenii R. Moldova vor avea de restituit un împrumut de 12 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în urma unui contract cu iz politic pentru livrare de 168 de ambulanțe asamblate în Turcia, la hotarul cu Siria, de companii obscure conectate la partidul AKP al președintelui turc Recep Erdogan. Bugetul licitației a fost majorat după ce a fost introdusă o cantitate exagerată de consumabile de calitate proastă în valoare de circa 2 milioane de lei, cât cheltuiesc toate ambulanțele din Moldova în două–trei luni. Licitația a fost declanșată la trei săptămâni după deportarea ilegală a șapte profesori turci din R. Moldova în septembrie 2018. Întreaga schemă, pe Anticoruptie.md.

Un alt articol arată cum nu este asigurat accesul la secțiile de votare pentru persoanele cu dizabilități. Perioada electorală este o provocare pentru persoanele utilizatoare de un scaun rulant, pentru cele cu deficiențe locomotorii, dizabilități intelectuale sau de învățare, de văz sau de auz. Amplasate în grădinițe, școli, primării sau spitale, cele mai multe secții de votare din Moldova nu sunt adaptate necesităților tuturor alegătorilor. Clădirile, de cele mai multe ori, nu au rampe de acces, lift, pavaj tactil sau trepte vopsite în culori contrastante, așa cum prevede legea. Autoritățile se angajează înainte de fiecare scrutin să asigure dreptul la vot tuturor persoanelor, dar de fiecare dată sute de persoane rămân în afara procesului electoral. Pentru a afla de ce, citiți articolul integral pe portalul Anticoruptie.md.

La rubrica știri citiți despre afacerea familiei Popov. În timp ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) continuă să verifice de o lună și jumătatea averea procurorului general-adjunct Ruslan Popov, tatăl acestuia, pensionarul Alexandru Popov, a reușit să acopere aproape în întregime frigiderul pentru păstrarea fructelor. Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat anterior o investigație în care arăta că livada și frigerul în construcție ar aparține procurorului Ruslan Popov, informație respinsă de omul legii. Construcția este acoperită cu panouri termoizolante sandwich pentru care prețul unui metru pătrat variază de la 15 la 60 de euro, în funcție de grosimea și calitatea panoului. Astfel, doar acoperișul construcției, care are o suprafață de cca 2.000 de metri pătrați ar costa în jur de 30 de mii de euro cu condiția că au fost folosite panouri la prețul de 15 euro pentru un metru pătrat. Alte detalii, pe Anticoruptie.md.

Dacă ați fost victima sau martorul unor acte de corupție sau dacă aveți informații despre aranjarea unor licitații sau irosirea banilor publici, vă îndemnăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi reflectate în investigațiile noastre.”

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG